Plogning på Runn.

Vi stödjer Runn-is

Plogning på Runn.

När snön ligger som ett täcke över Runn är snöplogning ett måste om det ska gå att färdas på isen. Under en paus från plogning på onsdag eftermiddag får vi tag i Christian van Dartel, yngsta medlemmen i den ideella föreningen Runn-is.

Christian van Dartel kommer från början från Nederländerna där långfärdsskridskor är en traditionell och stor sport. För cirka tre år sedan började han som sekreterare i föreningen Runn-is och är idag lite av en alltiallo, med ansvar för ekonomi, sponsring och plogning bland annat.

- Jag älskar att åka långfärdsskridskor, det har jag med mig från mitt ursprung i Nederländerna där sporten är väldigt stor, säger Christian. För mig var det ingen tvekan om att hjälpa till att hålla isen i schack. Det skapar ju förutsättningar för både mig och alla andra långfärdsskridsko-fantaster.

Om Runn-is

Runn-is är en ideell förening som verkar för att främja friluftslivet på sjön Runn och angränsande sjösystem vintertid. Vi ser till att banor för långfärdsskridskoåkning plogas och stöder andra vinteraktiviteter som gör att regionens boende och besökare får njuta av vår vackra sjö.

Vad händer på isen och i föreningen just nu?

- På lördag, 10 februari, anordnar vi skridskoloppet Skate4Air Daylight challenge som är ett lopp som vi anordnar för att stödja CF(cystisk fibros)- och PCD(primär ciliär dyskinesi)-patienter. Loppet pågår från soluppgång till neduppgång och ju fler mil åkarna får ihop desto mer pengar går till undersökning av sjukdomen. Till loppet kommer deltagare från hela världen och omkring 4000 från bara Nederländerna. Så loppet i sig bidrar oerhört mycket till turistnäringen också, avslutar Christian.

Vi på Dalarnas Försäkringsbolag vet att alla ideella ledare och funktionärer är otroligt viktiga för föreningslivet. Med stödet till Runn-is och många andra föreningar vill vi bidra till en aktiv och rolig fritid för barn, ungdomar och vuxna i Dalarna.

Se alla nyheter