Från vänster: Roger Andersson, Fastighetschef, Anders Grånäs, VD, Peter Hedlund, Kontorschef Mora. Foto: Foto: Andreas Timfält.

Ny ägare till Klocktorget i centrala Mora

Från vänster: Roger Andersson, Fastighetschef, Anders Grånäs, VD, Peter Hedlund, Kontorschef Mora. Foto: Foto: Andreas Timfält.

Dalarnas Försäkringsbolag har i dagarna tagit över fastigheten på Klocktorget vid Vasaloppsmålet i centrala Mora.

Den tidigare industribyggnaden från förra sekelskiftet kommer att renoveras och bolagets Morakontor med försäkring, bank och fastighetsförmedling flyttar in när ombyggnaden är klar om ungefär ett år.

- Vi satsar på våra lokala kontor i Dalarna, säger vd Anders Grånäs. Nu behöver vi större lokaler här i Mora och väljer att investera i den här fastigheten för att få mer ändamålsenliga lokaler för både kunder och medarbetare. Morakontoret är en knutpunkt för våra kunder i hela norra Dalarna.

Anders fortsätter:

- Samtidigt känns det bra att vi kan vara med och rusta upp en gammal fin industribyggnad med ett läge som många Morabor passerar varje dag.

Fint läge i händelsernas centrum
Peter Hedlund, kontorschef i Mora, är mycket nöjd med affären.

- Kunderna blir fler och fler och vi har blivit trångbodda där vi huserar idag. Det personliga mötet är värdefullt för oss och våra kunder, därför är det viktigt med ändamålsenliga lokaler. Läget är dessutom alldeles strålande, vi kommer att kunna erbjuda parkering utanför dörren, mitt i händelsernas centrum här i Mora.

Peter fortsätter:

- Jag tror det här är en välkommen nyhet för Moraborna. Många har nog i flera år åkt förbi den fina fastigheten med en känsla av sorg över att den står tom.

Bank, försäkringsbolag och fastighetsförmedling
På Dalarnas Försäkringsbolags lokala kontor i Mora finns 18 medarbetare - rådgivare inom Bank och Försäkring både för privatpersoner och företagare - samt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med 5 medarbetare.

Renovering för egna lokaler och uthyrning
Roger Andersson, Fastighetschef på Dalarnas Försäkringsbolag, ansvarar för renoveringen.

- Nu startar arbetet med att dra upp riktlinjerna för vår etablering i huset. Där ingår även att pejla av intresset från möjliga hyresgäster, då vi inte kommer att behöva hela ytan själva. Målet är att kunna flytta över vårt eget kontor om cirka ett år.

Fakta och historik om fastigheten
Anders Mattson, som startade Mattsons Mekaniska Verkstad, lät bygga den äldre delen av fastigheten som vetter mot Strandgatan under åren 1897-1898. Byggnaden är en av Morastrands första industribyggnader och ett fint exempel på sekelskiftets industriarkitektur.

Mattsons Mekaniska Verkstad var från början känd för sin illverkning av redskap för skogsarbete. När verkstaden på 1970-talet flyttade ut till Tingsnäs kom hela byggnaden att bli järnhandel. Tidigare hade man drivit järnhandel endast i bottenvåningen med ingång från Strandgatan. En tillbyggnad upp mot
Vasagatan, i samma stil, byggdes under 70-talet.

Exempel på verksamheter efter järnhandeln är sportbutik, gym, bingo, diskotek, underklädesbutik, galleria, utställningslokal, restauranger såsom Järnet och Sportbar.

Foto: Sam Lawson/Mora Bygdearkiv

Mer information

Peter Hedlund, Kontorschef Mora
023-930 50 | 070-349 34 99
peter.hedlund@dalarnas.se

Marie Eriksson, Kommunikationschef
023-930 23 | 070-643 30 23
marie.eriksson@dalarnas.se

Se alla nyheter