Stölder av båtar och båttillbehör ökade under midsommarveckan

Båtstölderna ökade under midsommarveckan. Det har inte anmälts så många stulna båtar under en och samma försommarvecka på fem år. Det visar statistik från Länsförsäkringar. – Genom att använda certifierande lås och märka både båt och motor försvårar du för tjuven, säger Dan-Ove Andreasson, chef skadeförebygg på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Redan i mars meddelande Stöldskyddsföreningen att antalet stulna motorbåtar under årets första kvartal var det högsta på 10 år. Nu bekräftar även Länsförsäkringars statistik över antal anmälda båtstölder trenden.

– Många avstod från att resa i början av våren och har därför inte kunnat se till fritidshus och båtar. Nu när fler börjat resa gör många upptäckten att båten eller båttillbehör saknas, säger Dan-Ove.

Statistik över anmälda båtstölder
 

År Vecka 21 Vecka 22 Vecka 23 Vecka 24 Vecka 25
2020 2 3 3 5 17
2019 12 4 4 5 4
2018 6 6 4 1 5
2017 3 11 6 10 12
2016 4 7 7 12 7

I år när många semestrar hemma är efterfrågan på att köpa båt extra stor.

– Vi misstänker att fler båtar stjäls och säljs vidare på begagnatmarknaden här hemma i Sverige istället för utomlands. Var extra uppmärksam om du köper begagnad båt och dubbelkolla i Larmtjänsts register så att inte båten är anmäld stulen, säger Dan-Ove.

Som båtägare finns det mycket man kan göra för att minska risken att bli av med båten eller motorn.

  • Gå med i Båtsamverkan.
  • Förvara motorn säkert. Använd godkända lås och lås in den när det inte är säsong.
  • Stöldmärk båt och motor med mikropunkter eller DNA.
  • Skriv upp skrov- och motornummer.
  • Använd spårsändare som fästs på båten eller båtmotorn och kopplas till din mobil. Kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid.

Se alla pressmeddelanden