Att spara el genom att elda kan få allvarliga konsekvenser

Den senaste tiden har det förekommit ett flertal bränder i eldstäder i hemmamiljö. Länsförsäkringar Blekinge delar med sig av viktiga råd för en tryggare vinter.

Elpriserna i vårt område kommer att vara fortsatt höga. Det innebär också att många eldar mer i sina kaminer än vad som är tillåtet, vilket har orsakat flera bränder den senaste tiden. Ofta rör det sig dessutom om eldstäder eller andra installationer som inte är godkända av brandmyndighet och sotare.

– Att elda säkert kan handla om liv eller död. Många som omkommer i brand saknar till exempel en fungerande brandvarnare. Försäkringsmässigt så finns också särskilda krav på att anläggningen är godkänd och används enligt föreskrifterna. Om detta inte följs är vi som försäkringsbolag mer restriktiva när det gäller ersättning, säger Mats Svensson, affärsområdeschef skador, på Länsförsäkringar Blekinge.

Utöver att ha godkända anläggningar och använda dem korrekt, är generella råd att använda brandsläckare, brandvarnare och brandfiltar. Se också till att det finns en utrymningsplan och brandöva gärna med de personer som finns i hushållet.

– Många stänger också av elen helt för att spara pengar, men det kan ställa till problem i längden. I ett fritidshus rekommenderar vi att man ska ha omkring 15 grader även när det står tomt, eftersom vattenledningar kan frysa och orsaka skador. Alternativt så tömmer du ut allt vatten ur systemet, vilket kan vara svårt att göra själv. Bäst är att anlita en rörmokare. Även här är det viktigt att rekommendationerna följs för att en eventuell ersättning ska gälla, säger Mats Svensson.

Har du frågor kring vad som gäller för sin eldstad eller kamin, kontakta ditt sotningsdistrikt.

Läs mer

Spara el utan att riskera skador

Elda säkert

Se alla nyheter