Tryggspara och energisnåla

Tryggspara och energisnåla

Man kan inte kalla en elräkning för en oförutsedd utgift, men just nu är den åtminstone ovanligt hög och så lär det fortsätta under vinterhalvåret. Därför kan det vara bra att ha en säkerhetsbuffert – vilket vi ofta pratar om här i spalten och i vårt dagliga arbete. Gör så här: Räkna ut din totala boendekostnad, dvs ränta plus amortering samt schablondriftkostnad (3 500 kr). Oftast rekommenderar vi att boendekostnaderna ska dras från ett gemensamt servicekonto/huskonto/räkningskonto och att du ska lägga till en stående överföring. Om boendekostnaden blir exempelvis 10 000 kr så är det bra att avsätta ett par tusenlappar extra som en buffert för oförutsedda höjningar – som elräkningen just nu. Pengarna kan såklart även användas om något händer i huset, till exempel om tvättmaskinen går sönder.

Att elpriserna just nu är rekordhöga beror på olika saker. Energiproduktionen kommer allt mer från förnybara, men oregelbundna, källor som sol och vind. Det har varit varmt i sommar och inte regnat så mycket vilket påverkar, samtidigt som kärnkraftsproduktionen successivt minskar. Det finns en obalans i elnätens kapacitet som påverkar tillgång och efterfrågan och priset på importerad el från grannländerna har ökat. Sammantaget är det faktorer som vi privatkunder har svårt att påverka.

Men du kan minska din egen elförbrukning och sänka elkostnaderna. Hur är ditt hem uppvärmt till exempel? Luftvärmepump, solceller eller bergvärme är investeringar som kan sänka priset på sikt. Vissa elbolag har appar eller webbtjänster där du kan se din elförbrukning och även se aktuella timpriser över dygnet. Har du möjlighet att köra tvättmaskin och torktumlare när elen är som billigast? Du kanske kan minska duschtiden? Går det att sänka värmen i hemmet några grader? Många bäckar små kan göra stor skillnad.