Stabil pension i en svajig omvärld

Stabil pension i en svajig omvärld

Den allmänna pensionen har två delar. Dels inkomstpensionen som staten sköter. Den behöver du inte fundera på. Dels premiepensionen som är 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst. Den kan du fundera lite mer på, eftersom den placeras i fonder och då kan dina val påverka hur mycket pengar du får ut när det väl är dags att sluta jobba. Redan här har vi nog tappat många läsare.


”Det är så tråkigt med fonder och jag orkar inte välja en massa saker jag inte begriper”, tänker många. Grattis i så fall!


Om du inte gör något aktivt val så hamnar din premiepension automatiskt i AP7 Såfa. Bakom det märkliga namnet så finns en åldersanpassad fondportfölj som är en av de bästa och billigaste. Däremot är den kanske inte alltid tryggast. Såfa handlar med aktier i hela världen, vilket är smart, men innebär högre risk. Dyker världsmarknaden med 3 procent så gör dina pensionsfonder det också. Men om du har långt kvar till pension spelar det ingen roll. Kriser har alltid kommit och gått.

Just nu befinner sig vår omvärld i ett krisläge. Pandemin har ökat inflationen, energipriserna rusar och riksbankerna pratar om räntehöjningar. Att den politiska situationen i Ukraina är enormt ansträngd just nu kan på sikt påverka marknaden ytterligare. Vi i Sverige lär inte dras in i en konflikt, men kommer drabbas ekonomiskt om det blir lågkonjunktur. Men återigen måste vi våga tro på världen. Historiskt har vi alltid rest oss igen. Har du många år kvar till pensionen så klarar fonderna en svacka. Börjar det närma sig pension, ja då kan det vara bra att säkra delar av kapitalet.

Vissa företag ringer runt och erbjuder tjänster för att ”hjälpa” dig placera dina pensionspengar. De spelar på ditt dåliga samvete eftersom du känner att du borde ha gjort ett aktivt val, men inte orkat. Om du får ett sådant erbjudande ska du vara mycket försiktig. Ofta tar företagen ut en rejäl avgift för sina tjänster och det finns även skräckexempel där oseriösa aktörer plundrat kunderna.

Att ha is i magen och använda sunt förnuft är alltid den bästa medicinen när det känns rörigt. Tveka inte att kontakta oss eller någon annan bank som du litar på om du vill ha mer råd kring hur du ska göra med dina pensionspengar.


Länsförsäkringar Blekinge