Rätt och fel sätt att sänka dina elkostnader

Rätt och fel sätt att sänka dina elkostnader

Om du känner dig bekymrad över inflation och stigande elpriser, så är du inte ensam. Just nu befinner sig samhället i en situation som är kännbar för de allra flesta, både privatpersoner och företag. Många har börjat se över vad de kan spara in på – vilket är bra. Men det gäller att spara in på rätt saker, annars kan det lätt bli en extra kostnad istället.

Att se över sina elavtal, byta ut glödlampor till LED, duscha kortare tid och inte köra torktumlaren brukar vara vanliga råd när det handlar om att minska sin elförbrukning. Och det stämmer. Om du har ett timbaserat, rörligt elpris så kan du dessutom se när på dygnet elen är som billigast. Då kan du till exempel tvätta eller köra diskmaskinen på natten eller andra tidpunkter då elen oftast kostar mindre. Se bara till att hålla uppsikt över maskinerna så de inte börjar brinna eller läcka vatten.

Men den stora tjuven när det gäller elkonsumtion är oftast uppvärmning – vilket kanske inte drabbar dig som bor i lägenhet i lika stor utsträckning som villa- eller fritidshusägare.

Fritidshus kan vara extra utsatta under vinterhalvåret. Att stänga av elen när du inte använder huset kan få katastrofala följder. En av de vanligaste skadorna är att rör, toalettstol eller varmvattenberedaren fryser sönder när fritidshusen står kalla. Vår rekommendation är att låta värmen vara minst 15 grader. Sänk inte mer än så, trots höga elpriser. Vill du sänka mer än så behöver du först tömma ledningar och installationer på vatten. Anlita en rörmokare för att säkerställa att arbetet blir korrekt utfört. Om du måste lämna vatten kvar i exempelvis ett vattenlås så förse det med miljövänlig frysskyddsvätska. 

Har du ett spabad så kan det också frysa sönder om du stänger av elen när det är kallt.  Se spabadets anvisningar eller kontakta leverantören om du är osäker på hur bäst energisparar utan att riskera utrustningen.

Om du planerar att sänka värmen i din villa och istället elda mer för att spara el, så var noga med att elda korrekt. Ta reda på vilken kapacitet din eldstad har och vilka anvisningar som gäller så att du inte eldar för hårt. En tumregel är att inte elda mer än 2-3 kg ved i timmen. Se till att veden är torr och kapad i lagom stora bitar och att sotningen av skorstenen är korrekt utförd.

Som du säkert vet så blir det allt vanligare att villaägare försöker göra sig mindre beroende av elnätet genom att installera bergvärme eller solceller. Installationerna kan du bekosta själv eller finansiera genom dina bolån om det finns utrymme. Tänk i så fall på att göra en budget för ökade ränteutgifter och amortering. Att investera i solceller eller bergvärme är ett bra och hållbart sätt att minska dina elutgifter på sikt och kan också göra din fastighet mer attraktiv den dagen du ska sälja den.

Så kan du spara el och pengar

Fler skadeförebyggande tips

 

LF Blekinge