Guldregn över Blekinge Arkipelag

Guldregn över Blekinge Arkipelag

Vad har Coop Karlshamn och BTH gemensamt? Jo, de är exempel på vinnare i vår tävling Hållbara Blekinge som är en återkommande del av näringslivsgalan Guldeken. I år gick den tunga statyetten till Blekinge Arkipelag!

Hållbarhet är många saker och allt fler initiativ tas av länets företag och organisationer för att samhället ska gå i rätt riktning mot framtiden. Många tänker kanske i första hand på stora klimatåtgärder, men hållbarhet kan lika gärna handla om vår hälsa, ekonomi och hur vi bor. Ämnen som ligger oss varmt om hjärtat eftersom vi jobbar med det dagligen för våra kunder. Därför bestämde vi oss för fem år sedan att synliggöra och belöna hållbara insatser från Blekinge. Allmänheten får nominera sina hållbarhetshjältar och en jury utser därefter tre kandidater som tilldelas en prissumma på 10 000 kr vardera. Juryn utser också en slutlig vinnare som får en Guldek på galan och en check från oss på ytterligare 25 000 kr.

I år gick priset till Blekinge Arkipelag som verkar för att människa och miljö ska bli bättre tillsammans och få samhället att fungera på sina naturgivna villkor. Ett av många projekt som föreningen driver är att anlägga nya våtmarker som gör blekingelandskapet rikare på liv och vackrare att titta på. De ligger även bakom outdoor-satsningen ARK56 med sammanlänkade kustleder som i sin tur driver en hållbar besöksnäring och gynnar de lokala medlemsföretagen. Dessutom verkar man för ett hållbart fiske som bevarar och återupprättar livskraftiga fiskbestånd. För att nämna några områden. Vi säger det igen, liksom vi sa på Guldekengalan, stort grattis!

Samtidigt vill vi passa på att lyfta våra övriga kandidater som hamnade strax utanför prispallen: MRT System som tillverkar avancerade maskiner som återvinner farligt kvicksilver ur batterier och lysrör med mera. Och Johannishus gods som ägnar sig åt skogs- och naturvård, viltförvaltning och försäljning av egna ekologiska produkter i sin gårdsbutik. Lycka till i framtiden alltihop!

Vinnarmotivering Hållbara Blekinge 2022

Årets vinnare visar upp en imponerande bredd i sitt hållbarhetsarbete. Det är en samling eldsjälar; företagare och representanter för offentligheten som inspirerar och undervisar i bevarande av naturen. Detta skapar förutsättningar för hållbar företagsamhet och ger oss ökad tillgång till den fantastiska natur som finns i vårt län. En samhällsentreprenör som arbetar hårt för att rädda vårt livsviktiga ekosystem och ge oss ett vackert och hållbart kustlandskap att njuta av i överskådlig tid. Guldeken för ”Hållbara Blekinge” går till: Blekinge Arkipelag.

Läs mer om Hållbara Blekinge

Tidigare krönikor

Sänka dina elkostnader?

Om du känner dig bekymrad över inflation och stigande elpriser, så är du inte ensam!

Jobba är jobbigt, eller?

För många är semestern över och blotta tanken på att jobb kan vara jobbig. Här får du hjälp att må bra på jobbet

Sommar, sol och skadeförebygg

Våra skadeförebyggare har några tips för en tryggare sommar!

Hållbarhet - mer än miljöfrågor

Vad är hållbarhet egentligen och hur bidrar ett bank- och försäkringsbolag i Blekinge? På ganska många sätt faktiskt.

En tryggare semester

De flesta vet nog att de har någon form av reseförsäkring kopplad till sin hemförsäkring. Däremot vet inte alla vad som verkligen ingår. Är du ordentligt försäkrad?

De bästa skadorna är de som aldrig händer

Det är bara vi på Länsförsäkringar Blekinge som har ett eget team av trygghetsrådgivare! Här ger vi dig några konkreta tips på hur du kan skadeförebygga hemma!

Stabil pension i en svajig omvärld

Orange kuvertet är pensionsrapporten som merparten av oss inte tänker så mycket på. Hur kommer det sig?

Inflation, räntor - och hur allt hänger ihop

Inflation, räntor – och hur allt hänger ihop Inflation, energikris, höjda räntor… media älskar att elda på med den sortens rubriker.

Och så var det den där pensionen

Pensionen kan kännas både avlägsen och främmande. Det finns mycket du kan påverka själv och ju längre tid du har på dig, desto bättre.

Tryggspara och energisnåla

Tryggspara och energisnåla Elpriserna i södra Sverige är rekordhöga och vi får förbereda oss på ännu dyrare el i vinter. För vissa är det ett mindre bekymmer, medan andra kommer att drabbas hårt ekonomiskt. Så hur ska man tänka?

Året som gått

Så här i elfte timmen brukar det vara populärt med listor som summerar det vi har varit med om under året. Vi på Länsförsäkringar Blekinge vill inte vara sämre och tänkte därför påminna er – och oss själva – om hur mycket vi faktiskt har hunnit med.

God ekonomi ger god hälsa

Mår vi bättre när vi har koll på våra pengar? Att ha koll på sin ekonomi ger dig lugn och ro, även om du inte har en förmögenhet på banken. Bara att veta om att räkningarna blir betalda varje månad och att du har en sparad buffert för oförutsedda händelser räcker långt.


Länsförsäkringar Blekinge