Och så var det den där pensionen...

Och så var det den där pensionen...

För de flesta kan pensionen kännas, om inte avlägsen, så åtminstone främmande. Vi blir ofta påminda om att ta en titt i det orange kuvertet, fundera över hur livet som pensionär ska bli och gärna se över vårt pensionssparande. Det finns mycket du kan påverka själv och ju längre tid du har på dig, desto bättre. Samtidigt finns annat som är bra att vara medveten om. Till exempel hur du ska tänka om du saknar tjänstepension eller hur det fungerar vid en eventuell skilsmässa.

Det bästa rådet när det gäller pensionssparande är att börja i så god tid som möjligt. Då kan du välja hur du placerar dina pensionspengar utifrån hög eller låg risk. Högre risk kan ge bättre avkastning över tid (även om det inte finns någon garanti), medan lägre risk gör sparandet tryggare. Om du är i en ålder där du närmar dig pensionen är det klokt att minska risken för att få mindre svängningar i kapitalet. Här kan du läsa mer om våra pensionsportföljer och använda våra räknemodeller utifrån ålder och risknivå. 

Pension och skilsmässa

Många känner inte till att vissa delar av pensionen ingår i bodelningen vid skilsmässa och risken är att man inser det för sent. Det kan också hända att den ena parten har ett betydligt större pensionskapital och då är det bra att ha kommit överens i förväg om hur det ska fördelas. Det här gäller vid skilsmässa:

  • Privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS) och det privata pensionssparandet delas lika vid en bodelning om ni inte skrivit äktenskapsförord.
  • Den allmänna pensionen, premiepensionen och tjänstepensionen ingår inte vid bodelning. Var och en behåller sin del.

Tjänstepension

Andelen mindre företag som saknar avsättningar till tjänstepension ökar. Om du som företagare drömmer om ett aktivt liv som pensionär är det viktigt att se till att du har tjänstepension eller har ett eget motsvarande sparande. Här är några tips:

  • Ta ut så mycket lön som möjligt eftersom den allmänna pensionen är lönebaserad.
  • Spara minst 4,5–6 procent av din årsinkomst i ett långsiktigt sparande.

Äsch. Sånt där pensionsprat berör inte mig, tänker du kanske? Men det gör det, förr eller senare. Bättre att vara ute i god tid!

Tidigare krönikor

Tryggspara och energisnåla

Tryggspara och energisnåla Elpriserna i södra Sverige är rekordhöga och vi får förbereda oss på ännu dyrare el i vinter. För vissa är det ett mindre bekymmer, medan andra kommer att drabbas hårt ekonomiskt. Så hur ska man tänka?

Året som gått

Så här i elfte timmen brukar det vara populärt med listor som summerar det vi har varit med om under året. Vi på Länsförsäkringar Blekinge vill inte vara sämre och tänkte därför påminna er – och oss själva – om hur mycket vi faktiskt har hunnit med.

God ekonomi ger god hälsa

Mår vi bättre när vi har koll på våra pengar? Att ha koll på sin ekonomi ger dig lugn och ro, även om du inte har en förmögenhet på banken. Bara att veta om att räkningarna blir betalda varje månad och att du har en sparad buffert för oförutsedda händelser räcker långt.


Länsförsäkringar Blekinge