Hållbara Blekinge

På den här sidan presenterar vi de stolta vinnarna.

Allmänheten nominerar sina favoriter på guldeken.com och därefter görs ett juryarbete lett av vår styrelseordförande för Länsförsäkringar Blekinge samt representanter från hela länet.

Nominerade till priset, "Hållbara Blekinge" 2021

 

Nominerade2021_1200x648.jpg

2021 års nominerade bidrag är;

 • Blekinge Arkipelag - Ett av Unescos Biosfäromården och bland mycket annat arbetar med hållbar ekoturism.
 • Gummagården i Norje - Satsar på miljövänliga odlingar, främst i stora växthus.
 • Phoenix and Friends - Säljer second hand-klader och uppdaterar vissa plagg med egen desing, vilkea sälj på nätet eller i butik.

Vinnaren koras på Guldeken-galan som anordnas hösten 2021. 

Vinnare av priset, "Hållbara Blekinge" 2020

Annica Larsson Ahlstedt - Södra.

Annica_vinnare_2020_hemsida.jpg

Motivering:

Årets pristagare har introducerat och förverkligat en hållbarhetsidé i en global industri där smarta lösningar för återvinning gör omfattande skillnad. Det är resultatet av en driven person med ett starkt team och en stor organisation i ryggen. En eldsjäl som inte vill elda, utan använda skogen som en materialresurs. 

Få klädesplagg och textilier återvinns idag. Nu finns en unik process för förbrukad textil, som i kombination med textilfiber från skogen gör kläder återvinningsbara. Annica Larsson Ahlstedt på Södra Cell jobbar med att ställa om produktionen för att lösa miljöproblemet.

Övriga nominerade - 2020

 • Reko-Blekinge
 • KPLN design

Vinnare av priset, "Hållbara Blekinge" - 2019

Blekinge Tekniska Högskola och Magisterprogrammet för Strategiskt ledarskap för hållbarhet. 

vinnare_2019.jpg

Framtidens utmaningar handlar inte om energi, mat eller fattigdom – det handlar om att få fram ledare som kan stödja en hållbar samhällsutveckling. Det är syftet med Magisterprogrammet i strategiskt ledarskap för hållbarhet på Blekinge Tekniska Högskola. Utbildningen kretsar kring två integrerade teman; strategisk hållbar utveckling, samt ledarskap i komplexitet. Studenterna lär sig förstå vår värld bättre, att samarbeta strategiskt över gränserna och förändra sättet vi agerar och planerar för att åstadkomma en hållbar morgondag.

Övriga nominerade 2019;

 • Eriksberg Vilt & Natur
 • Bärta

Vinnare 2018 - Micke Gunnarsson

Inspiratör och författare. 

Motivering: Med sitt normbrytande och kreativa sätt kombinerar årets vinnare en stark framtidstro med digital utveckling och inspiration. Via barnens och ungdomarnas perspektiv presenteras inspirerande och lekfulla tankar som värnar om den hållbara människan.

Vinnare2018_micke_555.jpg

Övriga nominerade 2018

 • Schvung 
 • Ekolyx

Vinnare 2017 - Coop Forum Karlshamn

Bedriver ett omfattande miljöarbete i anslutning till sin butik. Exempelvis sortering i många fraktioner, utbyggnad av laddstolpar för elbilar, solceller, biogasproduktion, med mera.

Vinnare_2017_coop1.jpg

Övriga nominerade

 • Blekinge Tekniska Högskola, Magisterprogram i strategiskt ledarskap för hållbarhet
 • Annika Johansson