Hållbara Blekinge

Vinnare 2022 - Blekinge arkipelag

Priset instiftades 2017 och syftar till att lyfta fram företag, organisationer eller personer som på något sätt agerar hållbart och engagerat i sin gärning och som ur det perspektivet gör det bättre för Blekinge.

Årets vinnare av Hållbara Blekinge är utsedd

På årets upplaga av näringslivsgalan Guldeken blev det Blekinge arkipelag som fick ta emot vårt pris Hållbara Blekinge, bestående av en Guldek samt en check på 25000 kronor.

Blekinge arkipelag arbetar bland annat med att anlägga nya våtmarker, bevara fiskbestånd och hållbart lant- och skogsbruk. De ligger även bakom satsningen ARK56 med sammanlänkade kustleder.

Övriga nominerade var MRT System som tillverkar maskiner som återvinner kvicksilver samt Johannishus gods som ägnar sig åt naturvård, viltförvaltning och gårdsbutik.
Priset, som delades ut för sjätte gången, syftar till att lyfta och premiera aktörer i Blekinge som gör goda insatser för hållbarhet.

Vinnarmotivering Hållbara Blekinge 2022:

Årets vinnare visar upp en imponerande bredd i sitt hållbarhetsarbete. Det är en samling eldsjälar; företagare och representanter för offentligheten som inspirerar och undervisar i bevarande av naturen. Detta skapar förutsättningar för hållbar företagsamhet och ger oss ökad tillgång till den fantastiska natur som finns i vårt län. En samhällsentreprenör som arbetar hårt för att rädda vårt livsviktiga ekosystem och ge oss ett vackert och hållbart kustlandskap att njuta av i överskådlig tid. Guldeken för ”Hållbara Blekinge” går till: Blekinge Arkipelag!

Övriga nominerade; 
 • Johannishus Gods - Bedriver hållbart skogs- och jordbruk, viltförvaltning och säljer egna produkter i gårdsbutik.
 • MRT System - Tillverkar maskiner för återvinning av kvicksilver. 

 

Tidigare vinnare

Hur går det till?

När det är dags för att ta fram nya nominerad ber vi allmänheten att skicka in förslag på nominerade på Guldekens hemsida.

En jury, som är tillsatt av Länsförsäkringar Blekinge, utser sedan tre nominerade som presenteras på bolagsstämman.

Alla nominerade får 10 000 kr varedera i prissumma och bjuds in till mingel på Residenset.

Vinnaren avslöjas sedan på Guldeken-galan under hösten och får ytterligare 25000 kr i prissumma samt en Guldeken-statyett. 


Kriterier för priset

De nominerade ska; 

 • vara bosatta och/eller vara verksamma i Blekinge.
 • ha en tydlig idé/produkt/verksamhet som utgår från ett hållbarhetsperspektiv - ekonomiskt, miljömässigt eller socialt.
 • presentera en idé/produkt/verksamhet som gör det bättre för Blekinge och människorna i Blekinge utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Juryns medlemmar - 2022

 • Bengt Mattsson, juryordförande/ordförande Länsförsäkringar Blekinge
 • Anna Lindqvist, Börjessons Bil
 • Susanne Södergren, Stål & Rörmontage
 • Linda Lövberg, Gummagården 
 • Renée Skogersson, kommunikationschef Länsförsäkringar Blekinge
 • Göran Broman, BTH

Länsförsäkringar Blekinge