Vi debatterar

Utan länken stannar Sverige

Trafikverket föreslår att Sydostlänken ska skjutas på framtiden vilket i sin tur gör att Volvo kan behöva lägga ner sin produktion i Olofström. Något vi på LF Blekinge anser skulle vara förödande för länet.
Vissa tror kanske att Olofströmsfabriken kör skrämseltaktik med sitt utspel, men då glömmer man att Volvo är en global organisation som tänker gå i bräschen för en klimatneutral bilindustri. Sett ur det perspektivet är Olofström och Blekinge en liten del i sammanhanget. Sett ur ett Blekingeperspektiv är det å andra sidan avgörande.

Volvo är som bekant latinets ”jag rullar”. I västra Blekinge får Volvo samhällen att rulla. Underleverantörer, skolor och andra verksamheter påverkas, främst i Olofström, men även i kringliggande kommuner som Karlshamn, Sölvesborg och Bromölla. LF Blekinge påverkas också eftersom våra kunder som bor och arbetar här kan tvingas flytta.
Om vi lyfter blicken från bilindustrin så påverkar Sydostlänken hela Blekinge. Vi behöver elektrifierade spårvägar till våra hamnar och vi behöver bättre förutsättningar för hållbar persontrafik mellan Blekinge och resten av Sverige. En fungerande infrastruktur är ett måste.

Vi är i grunden optimister och ser stor potential i Blekinge. Här kan du leva och bo nära skog och hav för en bråkdel av priset i storstadsregionerna. Här kan du hitta spännande och utvecklande arbeten i hållbara branscher. Och vi på LF Blekinge verkar för det lokala näringslivets utveckling på de sätt vi kan. Vi driver frågor i olika forum, vi investerar i hållbara tillväxtbolag, vi premierar hållbara företag och eldsjälar – och mycket mer. Om vi kan göra vår röst hörd för att Sydostlänken ska påbörjas i närtid så kommer vi att göra det.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth försökte gjuta olja på vågorna och hävdade att regeringen kommer att fatta ett annat beslut än det Trafikverket föreslår. Han uttryckte sig lagom vagt och sa att hans ”ursprungliga intentioner med Sydostlänken ligger fast.” Men politik är färskvara. Det som gäller idag kan ändras imorgon.
Därför är det nödvändigt att föra den här debatten nu, innan beslutet fattas till våren. För ni kanske minns bilbranschens gamla slogan ”Utan bilen stannar Sverige”? Riktigt så illa kanske det inte är i vårt fall, men jag skulle ändå vilja påstå att utan Sydostlänken stannar Blekinge rejält i sin utveckling!

Jens Listerö
Vd, LF Blekinge

Bygga vid vatten – hot eller möjlighet?

Blekinges framtid är full av möjligheter och utmaningar. En av dessa är att skapa fler bostäder i attraktiva lägen – inte minst för att locka kompetens utifrån. Just boendet är en nyckel till hela länets utveckling.

Blekinge är Sveriges trädgård, men också ett kust- och skärgårdslandskap. Här brukar vi prata om närheten till allt, och just närheten till vatten är kanske vår främsta tillgång. Idag drömmer många om att bo nära hav eller sjöar. Kanske för att vi människor alltid tyckt om utsikt och att ljudet av vatten har en lugnande effekt på oss. Vissa teorier hävdar att vår kärlek till vatten sträcker sig tillbaka till våra förfäder som samlades vid vattenhålen eller kusten.

Då Blekinge har en naturtillgång i våra vatten så har vi också möjlighet att bygga fler attraktiva bostäder i dess anslutning. Men det kan ses som en kontroversiell fråga: vattennära bebyggelse står i kontrast mot framtida klimathot i form av höjda havsnivåer, risker för skyfall och oväder.

I en rapport från Länsförsäkringars forskningsfond konstateras att kommunernas arbete med klimatanpassning och riskreducerande åtgärder har ökat i frekvens. Samtidigt har fokus ökat på att hitta attraktiva platser och därigenom öka tillväxten och den ekonomiska utvecklingen. Detta i sin tur får effekter på hur klimatrisker hanteras. Här har kommunens planerare ett särskilt ansvar att tillsammans med byggaktörer hitta praktiska och tekniska lösningar för att säkra vattennära bebyggelse.

Det gäller att respektera riskerna men också att se möjligheterna.
Vi på Länsförsäkringar Blekinge engagerar oss i frågan, givetvis för att vi vill förebygga skador kopplade till översvämningar, men främst för att vi brinner för Blekinges utveckling. Därför har vi tagit initiativ att bjuda in forskarna Annika Carlsson Kanyama (KTH) och Sofie Storbjörk (Linköpings universitet) till vårt kommande frukostseminarium ”Framåtblick Blekinge” för att diskutera aspekter av just detta; går det att bygga både hållbart och havsnära? Vi är övertygade att det går.

Jens Listerö
vd Länsförsäkringar Blekinge