Varning för vägglöss i loppisfynden

Saneringarna av vägglöss blir allt vanligare i Sverige, från att de i princip varit utrotade i hela västvärlden. Sedan 2014 har saneringarna ökat med 60 procent enligt statistik från Anticimex. Ökat resande är främsta orsaken, då de ljusskygga blodsugarna gärna hänger med i resväskan hem från semesterorten. Men en annan risk är när du köper begagnade möbler som sängar, soffor och andra stoppade möbler.

vägglus 555 px
Foto: Richard Naylor

Att köpa begagnat är klimatsmart och bra på flera sätt. Men är du osäker på var möbeln kommer ifrån eller varför den säljs bör du undersöka sängen, soffan eller vad du nu står inför att köpa innan du slår till. Be att få inspektera möbeln och titta noga efter tecken på vägglöss.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar - vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är det svårare att upptäcka, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar

Vägglöss kan ligga i dvala i upp till ett år. De är ljusskygga och hittar sina gömställen i sprickor och skrevor i möbler och textilier.

– När du köpt en begagnad möbel bör du dammsuga den ordentligt, särskilt i resårer, dragkedjor och där det finns skrymslen, som i skarven mellan ben och möbel. Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlare i plastpåse i 60 grader, tipsar Susanne.

Om du drabbas av vägglöss behöver du professionell hjälp. Bor du i villa ringer du direkt till ditt försäkringsbolag. Bor du i lägenhet kontaktar du din bostadsrättsförening eller hyresvärd.

– Det kan ta allt från några dagar upp till flera månader att få bort vägglöss, så det finns all anledning att vara lite om sig och kring sig, både när du reser på semester och när du köper begagnade möbler, säger Susanne.

Sanering av vägglöss, för Länsförsäkringars kunder
År Antal
halvår 2019 1059
2018 1963
2017 1817
2016 1580
2015 1305
2014 1209
källa: Anticimex  

Så här känner du igen och undviker vägglöss på resan

Kontakt:
Susanne Fagerberg, skadespecialist Länsförsäkringar, 070-609 56 89, susanne.fagerberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars pressjour, 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden