Här är de mest olycksdrabbade grunden på Västkusten – ny gratistjänst kan hjälpa dig undgå grundstötningar i sommar

Lagom till semesterstarten lanseras Grundkollen – en gratistjänst där sjöräddare har hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten. Du kan enkelt uppdatera din GPS med dessa grund för att göra dig extra vaksam på sjön i sommar. Grundkollen är framtagen av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän i samarbete med Sjöräddningssällskapet.

Under fjolårets varma sommar ökade grundstötningarna i landet med över 20 procent jämfört med året innan. En naturlig följd av att det varma vädret lockade till fler utflykter bland kobbar och skär samtidigt som det var lågt vatten.

Grundstötningar eller motorhaveri är de absolut vanligaste orsakerna till utryckning för Sjöräddningssällskapet som är delaktiga i framtagningen av Grundkollen. Här har deras sjöräddare i varje område hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten.

-Den lokalkännedom som våra sjöräddare har är i många fall helt avgörande i vårt arbete med sjöräddningsuppdrag. Grundkollen kan bli ett verktyg till båtägare att vara extra vaksam på ställen i skärgården som de kanske inte är så vana vid. Därmed kan det bidra till färre grundstötningar, säger Mikael Hinnersson, sjösäkerhetsledare Sjöräddningssällskapet och fortsätter:

-Ingen grundstötning är den andra lik. Det som i gott väder mest är pinsamt för navigatören kan innebära en livshotande situation vid annan väderlek och temperatur. Vi ska också ha i åtanke att flera av de mest frekventa ställena för grundstötningar ofta sträcker sig över ett lite större område, en ögrupp. Alltså flera grund i ett område dit många söker sig för att uppleva typiska bohuslänska naturhamnar. Det ska vi naturligtvis göra men med viss försiktighet.

Grundkollen lanseras som en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns skadeförebyggande arbete för att minimera olyckor och påföljande skador.

-Det finns två typer av skeppare. De som har gått på grund och de som kommer att göra det. De flesta båtmänniskor har redan bra koll på var de värsta grunden finns. Genom Grundkollen vill vi påminna alla om var olycksdrabbade grund ligger och kanske starta lite snackisar kring detta. Det är lätt att bli hemmablind även i vatten där vi ofta rör oss, säger Dan-Ove Andreasson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar.

Så laddar du ner Grundkollen till din GPS
Här kan du ladda ner information till de 60 mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten. Gpx-filen kan användas i din gps-enhet/app som exempelvis Eniro på Sjön, pro-versionen. Hur du överför och installerar filen hittar du i manualen för enheten/appen.

Känner du till grund som saknas i gps:en? Här kan du lägga till dem.
Har du vetskap om grund som kanske saknas i de flesta gps:er/plottrar kan du märka dina egna grund och namnge dem i Grundkollen.
Här kan du märka dina grund.

För mer information eller frågor

  • Mikael Hinnersson, sjösäkerhetsledare Sjöräddningssällskapet
    031-761 40 23, mikael.hinnerson@ssrs.se
  • Dan–Ove Andersson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar
    070-639 11 30, dan–ove.andreasson@lansforsakringar.se

 

Sjöräddningen tipsar – det här ska du tänka på om du går på grund:

Kontrollera situationen!
Tar båten in vatten, är någon skadad, har någon trillat i vattnet vid kollisionen?

Är det en enklare grundstötning, går det att komma loss från grundet med enkla medel? Behöver/kan du säkra något för att situationen inte ska bli värre? Kanske ska du t o.m stå kvar på grundet om båten är skadad och det till exempel är risk för stora läckage och situationen inte förvärras av det.

Larma!
Vid akut läge ring alltid 112. Annars kontakta Sjöräddningssällskapet (0200-290090 för medlemscentralen) eller annan hjälp du kan få till platsen.

Se alla pressmeddelanden