Tillsammans minskar vi cykelstölderna!

Rekordmånga cyklar anmäldes stulna under 2020. Vi på Länsförsäkringar Bergslagen arbetar tillsammans med andra aktörer för att minska dessa. Nu behöver vi hjälpas åt!

Köp aldrig en misstänkt billig cykel

Att köpa en stulen cykel är straffbart och kan ge böter eller fängelse. Köper du en stulen cykel kan du, enligt lagen om god tro, bli tvungen att lämna tillbaka den till den rättmätige ägaren. Be om kvitto och att få se legitimation på den du köper cykeln av. Bli misstänksam om säljplatsen är en annan än säljarens hemadress. Om du misstänker någon som säljer olagligt, kontakta polisen via telefon eller webben. Ring 114 14. Du kommer till ett talsvar. Säg ”tips” för att komma vidare. Du kan vara anonym.

Gör ett ID-kort till din cykel

Fotografera din cykel och skriv även upp ramnumret. Vid en eventuell stöld så finns alla uppgifter tätttillgängliga vid polisanmälan, och chansen att få tillbaka cykeln ökar markant. Även uppgifter om märke, modell, färg och andra kännetecken är bra att ha med. Så här kan ett cykel-ID se ut:

Skydda din cykel från stöld

  • Låsa cykeln ordentligt med ett SSF-certifierat lås och gärna med extra lås i cykelstället.
  • DNA-märk gärna cykeln.
  • Ställ gärna cykeln inomhus

Om din cykel blir stulen, anmäl alltid stölden

Vecka 12 uppmärksammar vi cykelstölderna i Örebro

Rekordmånga cyklar anmäldes stulna i landet under 2020. Sett till län, har Örebro drabbats av flest cykelstölder, räknat per 10 000 invånare. Vi på Länsförsäkringar Bergslagen samarbetar med andra försäkringsbolag för att tillsammans med Polisen och ÖreBrå (Örebro Brottsförebygganderåd) minska cykelstölderna.

Skydda din cykel från stöld

Se alla nyheter