Spara 432 kronor i månaden så täcker du barnens tonårsaktiviteter

Genom att spara 432 kr per månad per barn redan från födseln kan du täcka upp för några vanliga utgifter för dem när de kommer upp i åldern 15-19 år. Fundera redan nu på vilka möjligheter du vill ge barnen och börja spara så tidigt som möjligt.

Man räknar att det kostar drygt 1 miljon kronor att försörja ett barn tills det blir myndigt. Med flera barn i familjen ökar givetvis kostnaden. Hur får man råd med allt? Även om man har en stabil ekonomi så finns det en risk att man underskattat sina utgifter, plötsligt står man där när fotbollsavgiften ska betalas och en kupp ska spelas och du inser att pengarna inte räcker till. Så planera noga och se till att ha en buffert för en sådan situation. Men många vill också ge barnen lite guldkant på tillvaron när de blivit lite äldre och hjälpa barnen med exempelvis språkresor och moppekörkort. Om man är förberedd är det lättare att hantera sådana utgifter.

– Ta höjd i sparandet för att barnen kommer att vilja göra någon av de aktiviteter som finns på listan. Börjar du tidigt behöver det inte handla om så stora belopp per månad. Och ibland är det lättare att motivera sig att spara om man har ett tydligt mål, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Hur lång sparhorisont du har för barnsparandet bör också avgöra vilken risk du kan ta med pengarna. För långa sparhorisonter, mer än fem år, ger du pengarna mesta möjliga chans till avkastning genom att placera dem på aktiemarknaden, exempelvis i fonder, säger Emma Persson.

– En del tycker att det är svårt att veta vilka fonder man ska välja och vill inte vara aktiva i sitt sparande. För sådana här tillfällen, när du faktiskt vet ungefär i tid när pengarna ska användas, kan det vara lämpligt med en så kallad generationsfond. De minskar automatiskt andelen aktier, och därmed risken, när utbetalningsdagen närmar sig, säger Emma Persson.

Så här lång tid tar det att spara ihop till några vanliga aktiviteter för ungdomar mellan 15-19 år:

Aktivitet Kostnad kronor Spara varje månad Så lång tid tar det att spara utan avkastning Så lång tid tar det att spara med 5% avkastning
Språkresa 20 000 kr 111 kr 15 år 11 år
Konfirmationsresa 8 000 kr 44 kr 15 år 11 år
Körkort 15 000 kr 69 kr 18 år 13 år
Moppekort 5 000 kr 28 kr 15 år 11 år
Studenten 20 000 kr 92 kr 18 år 13 år

Flytta till studentstad

20 000 kr 88 kr 19 år 14 år
Totalt 88 000 kr 432 kr    

* Hyra av flyttbil, köp av enklare husgeråd och begagnade möbler till en studentlägenhet. 

Läs mer om att spara till dina barn

Se alla nyheter