Initiativ vi sponsrat 2019

Genom Bergslagslyftet sponsrar vi projekt och satsningar som riktar sig till barn och ungdomar. Vi stödjer föreningar, förbund eller initiativ som vill utveckla en verksamhet, genomföra en satsning, en aktivitet eller starta ett projekt. Det kan handla om idrott, kultur eller andra goda samhällsaktiviteter som skapar en aktiv fritid för våra barn- och ungdomar. Bergslagslyftet fördelar medel två gånger varje år.

ÖSK Ungdom erbjuder e-sport i kombination med fysisk aktivitet

E-sport är en allt viktigare aktivitet för ungdomar. ÖSK Ungdom satsar nu på ett fotbollslag för e-sport i form av FIFA20. Syftet är att få ungdomar att stanna kvar i föreningen. Kravet är att man ska kombinera fysisk aktivitet med elektronisk sport. Ambitionen är att få med såväl flickor som pojkar. De kommer att föredela hälften av platserna för flickor mellan 13 - 17 år.

Västerås IK Hockey: ”Ett gulsvart hjärta”

Som en av Sveriges största ishockeyföreningar tar VIK ett nytt grepp för att göra skillnad i samhället. Till en början genom att jobba fokuserat med värderingar, för att få bort mobbning, diskriminering och kränkningar inom klubben. VIK ska bli en klubb där fokus går från att utbilda bra hockeyspelare, till att utbilda människor med bra värderingar som spelar ishockey. Klubben ska också jobba för att ska spegla samhället på ett bättre sätt och få in fler tjejer och barn med utländsk bakgrund i VIK.

Abadá-Capoeira: ”Tillsammans funkar vi olika”

Capoeirans filosofi är jämlikhet och respekt för varje människas värde. Föreningen Abadá-Capoeira har i år funnits 10 år i Sverige och vill under sitt jubileum på temat ”Tillsammans funkar vi olika” genomföra flera aktiviteter runt om i Örebro. De kommer främst att visa att träningsformen är till för alla: oavsett funktionsvariationer, kön, ålder och oberoende av fysisk kondition. Det är också möjlighet för de som tränar Capoeira regelbundet att bli graderade.

Elastico Futsal Club arrangerar inomhusfotboll och ungdomsturneringar

Elastico är den första futsalklubben i KAK-regionen (Köping, Arboga och Kungsör). Ungdomssektion i klubben är nystartad för säsongen. Det kommer inte att elitsatsa, istället vill de erbjuda en plats där alla känner dig välkomna och en möjlighet till att vinteridrotta utan dyra kostnader. Klubben anordnar årligen flera turneringar för ungdomarna i Köping, bland annat den populära Höstsparken.

KFUK-KFUM Västerås erbjuder lovaktiviteter

KFUK-KFUM Västerås anordnar lovaktiviteter riktade till alla barn - med eller utan funktionsvariationer - som aldrig får åka iväg med sina föräldrar eller anhöriga på skolloven och till barn som bor på korttidsboende/familjehem. Genom föreningen får dessa barn komma ut i naturen och på olika sätt lär sig om exempelvis Allemansrätten, att man inte ska vara rädd för skogen, laga mat ute i naturen året om, fiska, paddla kanot, alla kan åka skidor på olika sätt med mera.

Kungsörs IBK köper sjukvårdsväskor till ungdomslagen

I Kungsör är innebandyn en populär vinteridrott. Kungsörs Innebandyklubb, som har sju ungdomslag, får bidrag för att köpa in sjukvårdsväskor/akutväskor till samtliga lag. Sjukvårdsväskorna ska innehålla allt viktigt förband för att kunna erbjuda första hjälpen av de vanligaste akuta idrottsskadorna som kan inträffa på träningar och under hemma- och bortamatcher.

Västerås Slalomklubb satsar på bredd och välutbildade tränare

Intresset för alpin skidåkning har ökat, liksom Västerås Slalomklubbs aktiva åkare. För att kunna hålla kvalitativa träningen på hemmaplan - riktad till alla åldrar - behöver klubben fler utbildade tränare. Målet är att ha ett lokalt och attraktivt erbjudande enligt Svenska skidförbundets ledord "Alla på snö". Målet är även att behålla aktiva åkare, som inte vill eller kan satsa på skidgymnasium utan vill stanna i Västerås Slalomklubb.

Hällefors Discgolfklubb utökar med anläggning för alla

Hällefors Discgolfklubb ska starta en 18-håls discgolfbana på motionsanläggningen Hurtigtorpet i Hällefors. Med sin satsning vill föreningen få både fler ungdomar och vuxna i kommunen att komma ut och röra på sig oftare. Discgolf är en social sport som är lätt att utöva, dessutom krävs ingen dyr utrustning. Framåt vill klubben även utveckla sin verksamhet för att bedriva tävlingsverksamhet.

Västanfors Tennisklubb, Fagersta

Västanfors TK ska i sommar erbjuda ungdomarna i Fagersta tennisskola under några veckor och till detta behövs ett antal ledare utbildas. Klubben satsar även på att öka tillgängligheten på anläggningen, så att fler kan ta del av den.

Amatörteaterföreningen Teater Oliver, Västerås

Teater Oliver kommer att sätta upp en föreställning med och för barn och ungdomar som heter "Hopp". Syftet är att skapa diskussion kring teknik, samhället och hur det är att vara ung idag.

Föreningen Engelbrektsloppet, Norberg

I augusti 2019 kommer föreningen Engelbrektsloppet att arrangera Klassjoggen i Norberg. Samtliga elever i årskurserna F - 9 kommer att delta, det vill säga närmare 700 elever. Syftet är integration och att inspirerar barn- och ungdomar till en aktiv och hälsosam livsstil.

Golf i Tortuna AB, Västerås

Tortuna GK:s juniorverksamhet genomför i år satsningen GolfFlix, som är golfträningar och aktiviteter som riktar sig enbart till tjejer. Fokus kommer att vara på att skapa sammanhållning, gemenskap, trygghet, hälsa och att ha roligt tillsammans

Hyddans Zon & Gård, Askersund

Under barnveckan i Askersund kommer Hyddans Gård arrangera bisafari. Projektet syftar till öka förståelden för binas betydelse för vår natur och näring, samt låta barn och ungdomar på ett aktivt sätt lär sig var maten vi människor äter kommer ifrån.

IF Rune, Kungsör

Gymnastikföreningen IF Rune är i behov av redskapsinköp, bland annat ett airfloor som kan användas av samtliga grupper inom gymnastik, cheerleading och freerunning. Investeringen kommer göra att fler får möjlighet att utvecklas inom föreningen.

Jollekappseglarna Västerås

Jollekappseglarna i Västerås vill erbjuda gratis aktiviteter - både på land och ute på vattnet - för barn i socioekonomiskt svaga områden. Projektet Aquakul vill få båda tjejer och killar att lära sig att segla och vara trygga tillsammas.

Lindanda i Sverige, Örebro

Föreningen har genom sitt musikprojekt skapa en integrationslänk i Vivalla, Örebro. De vill låta barn med invandrarbakgrund lära sig spela olika instrument, där den svenska musikkulturen står i fokus, varvat med den egna etniska kulturmusiken.

Sätra Idrottsförening, Sala

Sätra IF bedriver skidträning och vill satsa på att bygga ett ”natur-gym” i anslutning till ett elljusspår i Gropen. Stationerna ska ge ett varierat utbud av styrke- och balansträning och utgöra ett komplement till övrig barmarksträning i området.

Sörbybackens Kamratförening, Örebro

Sörbybackens Kamratförening vill skapa en äventyrsbana i den närliggande terräng där målgruppen är barn och ungdomar som befinner sig i stan under sommaren, liknade det populära ”Wildkids”. Detta är ett komplement till vinterns aktiviteter i den stadsnära skidbacken.

Västerås Brottarklubb

Föreningen vill göra en ny etablering på Bäckby i Västerås. Tanken är att få nya barn och ungdomar att hitta till brottningen och få en meningsfull fritid. De vill skapa en ”ungdomsgård" där man kan både hänga och få möjlighet att bli duktig på brottning.

Västerås SK Fotboll

VSK Fotboll vill bedriva nattfotboll på fredagkvällar i Plåthallen på Rocklunda i Västerås. En mötesplats där fysisk aktivitet är en naturlig del och där ungdomarna i stan kan umgås, spela fotboll och ha en trevlig kväll.

Örebro Simallians

Örebro Simallians har startat upp vattenpolo och till det behövs plan, bollar och mössor. De vill genom denna satsning få fler att stanna kvar i föreningen längre upp i åldrarna. Målsättningen är att träningen ska vara kostnadsfri för alla medlemmar.

ÖSK Ungdom, Örebro

ÖSK Ungdom vill utveckla sitt projekt ”studiehjälpen” där föreningens aktiva barn och ungdomar får hjälp av lärarstudenter från Örebro universitet med sina skoluppgifter. Detta stärker sammanhållningen i föreningen och hjälper till att frigöra mer tid från läxläsning.

Karlskogacyklisterna, Karlskoga

Karlskogacyklisterna är en förening för alla, oavsett bakgrund och funktionsnedsättningar. De vill utveckla sin inomhusträning så att fler kan träna året runt, vilket innefattar träning med pulshöjande aktiviteter, rörelseförståelse, lek och socialt samspel i en väl fungerade föreningslokal.

Köping Basket

Intresset för basket växer i Köping. Föreningen vill stötta sina ungdomslag med kompletta matchställ, fler bollar och ge förutsättningar så de kan bjuda in lag från hela regionen till egen arrangerade cuper och poolspel.

Hamre Ridklubb, Västerås

Ridklubben vill under vardagkvällar erbjuda barn och ungdomar ”stallhäng”, vilket bland annat innehåller hästskötsel, pyssel och läxläsning under 2-3 timmar. Det blir en meningsfull fritidssysselsättning där ansvar, empati och kamratskap står i centrum.

Ansökan om sponsring

Genom Bergslagslyftet sponsrar vi projekt och satsningar som riktar sig till barn och ungdomar. Bergslagslyftet fördelar medel två gånger varje år.

Ansök om sponsring