Fullmäktigeval

Som fullmäktigeledamot är du ambassadör för vårt bolag och representerar alla andra kunder/delägare. Det innebär att du är lyhörd för kundernas behov och önskemål och framför de till bolagets ledning. Genom fullmäktige får vi en viktig dialog som skapar nytta för bolaget och kunderna. Gör din röst hörd - var med och påverka!

Fullmäktigeval

Hur går valet till?

Högst upp i vår organisation hittar du vårt fullmäktige. Här finns ca 60 kunder som alla bor i någon av de 23 kommuner som ingår i Länsförsäkringar Bergslagens verksamhetsområde. Dessa kunder är med och påverkar företagets framtid och väljer styrelsen.

Vart tredje år får du som kund möjlighet att nominera dig som kandidat till fullmäktige och välja vem som ska representera dig i fullmäktige. Fullmäktigeledamöterna väljs på en treårsperiod.

Läs mer om vårt kundinflytande

Nominering sker i maj

Under maj månad kan kunder som vill engagera sig i sitt försäkringsbolag nominera sig själva eller någon de känner, till höstens fullmäktigeval i sitt distrikt. Valberedningen säkerställer därefter att samtliga kandidater uppfyller ställda krav och är lämpliga som fullmäktigeledamöter.

Valet sker via webben i november

I november presenteras kandidaterna för respektive valkrets i en digital valportal och röstberättigade kunder har möjlighet att delta. All röstning sker via webben – på tre sätt:

  1. Logga in på vår valportal med BankID och rösta helt digitalt
  2. Rösta på kandidaterna i vår valportal, skriv ut, signera och skicka din röst via post
  3. Kom in till något av våra kontor och få hjälp att rösta i vår valportal

Inbjudan till valet sker via e-post och i viss mån vykort. Valresultatet presenteras sedan i januari.

Vilka får rösta?

Röstberättigad är den som har en sak- eller motorförsäkring (till exempel en bil, båt eller hus) i Länsförsäkringar Bergslagen. Valen sker i olika distrikt vid olika år:

2023

  • Västerås kommun
  • Karlskoga (inkluderar kommunerna: Ljusnarsberg, Hällefors, Nora, Lindesberg och Degerfors)

2024

  • Örebro kommun
  • Sala (inkluderar kommunerna: Skinnskatteberg, Fagersta, Norberg och Heby)

2025

  • Köping (inkluderar kommunerna: Surahammar, Hallstahammar, Kungsör och Arboga)
  • Askersund (inkluderar kommunerna: Hallsberg, Kumla, Lekeberg och Laxå)

Så funkar ett kundägt bolag

Undrar du över något?

Om du har frågor om nomineringen och fullmäktigevalet är du välkommen att mejla till fullmaktige@lfbergslagen.se eller ringa 021-190100.

Dina representanter 2023