Renoveringsrådgivning

Renovera ditt kök och badrum säkert

Boka din renoveringsrådgivning

Planerar du att renovera ditt kök eller badrum? Har du funderingar på hur du ska göra det på rätt sätt? Då hjälper gärna en av våra skadeförebyggare dig med tips och råd om hur du renoverar rätt och säkert för att undvika vattenskador. Skicka en intresseanmälan så hör vi av oss.

Minska risken för vattenskador

Om du råkar ut för en vattenskada hemma kan det ta månader att få fukten i huset att torka så att reparationerna kan börja. Med mer kunskap om hur du bygger rätt kan du förebygga många vattenskador. Vi har samlat goda råd och tips på hur du kan förebygga vattenskador i framför allt kök, badrum och andra våtrum.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Om renoveringsrådgivning

Det kostar inget att fråga

När du ska bygga om köket eller badrummet finns det mycket du behöver ta hänsyn till för att inte råka ut för skador och problem senare. Även om du anlitar en hantverkare är det viktigt att du har grundkunskaperna för att kunna göra bra beställningar.

Därför har vi på Länsförsäkringar Bergslagen flera skadeförebyggare som hjälper dig med dina frågor när du ska renovera badrum, kök och andra våtrum. Våra skadeförebyggare har lång erfarenhet av vilka problem som kan uppstå i ditt hem i samband med renoveringar och hjälper dig gärna med dina frågor kring materialval, branschnormer eller kvalitetsdokument.

När du har mer kunskap kan du bättre bedöma och jämföra offerter och granska de förslag som hantverkarna ger dig. Då minskar du också risken för missförstånd och andra problem. Och kom ihåg: Det kostar ingenting att fråga!


Våra skadeförebyggare

Profilbild för Pontus Asp

Pontus Asp

Skadeförebyggare Privat
Västerås - Stora gatan 41
Profilbild för Jonas Eldh

Jonas Eldh

Skadeförebyggare Privat
Örebro - Drottninggatan 4

Vanliga frågor och svar

Har ni som försäkringsbolag särskilda regler och krav på hur kök och badrum ska renoveras?
Nej, vi har inga egna regler och krav utan följer Boverkets byggregler vilket innebär att renoveringen ska vara fackmässigt utförd vilken betyder att det ska följa branschreglerna som finns för våtrum och vatteninstallationer.

Har ni krav på tätskikt under diskbänken?
Ja, eftersom Boverkets byggregler säger att det under diskmaskin, diskbänk, kyl, frys, ismaskin och liknande ska finnas ett tätt utskick, till exempel en fogtät golvmatta. Ytskiktet ska vara tätat vid golvgenomföringar och uppvikt minst 50 mm mot väggen.

När gäller de nya branschreglerna?
De aktuella branschreglerna gäller inte bara vid nybyggnationer utan också vid tillbyggnader och renovering.

Gäller försäkringen om jag renoverar mitt badrum eller annat våtrum själv?
Ja, så länge du uppfyller kraven på att det är fackmässigt utfört så gäller försäkringen. Vi rekommenderar dock att du anlitar en auktoriserad hantverkare.

Vilka regler gäller för taket i ett våtrum?
Det finns inga särskilda regler för tak utan vårt råd är att du väljer material som är fukttåliga.  Om det är snedtak och finns risk att det sneda taket kan bli vattenbelastat, så ställer vi samma krav på det som på väggar. Väggarna omfattas av särskilda tätskiktskrav.  

Får jag montera klinker eller kakel på sitt gamla tätskikt av mattor?
Nej, generellt sätt, eftersom mattan måste vara godkänd som tätskikt enligt golvbranschens testmetod vilket bland annat betyder att golvet måste vara förstärkt mot svikt, mattan måste vara hel samt rätt monterad.

Ska man byta golvbrunn när man renoverar våtrum?
För att uppfylla rätt branschregler skall brunnar som monterats före 1990 bytas ut. Det blir en mycket säkrare anslutning mellan tätskiktet och golvbrunnen på de nya typgodkända golvbrunnarna.

Vad är ett kvalitetsdokument?
Hantverkare som jobbar med tätskikt i våtrum och VVS-installationer ger dig ett kvalitetsdokument efter arbetet är klart. Dokumentet intygar att aktuella branschregler är uppfyllda.  Det är endast branschanslutna företag som lämnar kvalitetsdokument.

Vad betyder avvikelser i ett kvalitetsdokument?
En avvikelse betyder att hantverkaren på någon punkt valt att inte uppfylla aktuella branschregler. Detta kan bara göras i samråd med beställaren. Beställaren tar då över ansvaret att ett visst moment inte uppfyller kravet. Sådan avvikelse påverkar också försäkringsskyddet.

Hur vet jag att företaget jag anlitar är branschanslutet?
Branschorganisationerna listar sina godkända entreprenörer på sin webbplats. Om företaget nyligen blivit anslutet bör man ringa eftersom det kan vara viss fördröjning på listan.