Våra råd i det oroliga världsläget

Vi på LF Bergslagen värnar om dig och din trygghet. Vi vet att många är oroliga med anledning av kriget i Ukraina. Då vill vi finnas nära och vara tillgängliga för att svara på frågor om din privatekonomi och dina försäkringar.

Hemförsäkring för flyktingar

Hur gäller min hemförsäkring om jag tar emot flyktingar i min bostad?

Din villa-, fritidshus- eller hemförsäkring ger ett skydd för din bostad om det till exempel skulle uppstå en brand eller en vattenläcka. En hemförsäkring innehåller även skydd för dig som individ och övriga personer i ditt hushåll, till exempel egendoms-, ansvars-, överfalls-, rese- och rättsskydd.

Från och med 24 februari har vi gjort en utökning i våra villkor som gör det möjligt för dig som tar emot flyktingar i ditt hem, att utan kostnad låta dina inneboende innefattas av det skydd som ingår i din hemförsäkring. Denna utökning gäller till och med 30 september 2023.  

För att inneboende flyktingar ska omfattas av din hemförsäkring behöver du ringa oss för att registrera dina inneboende. Ha fullständiga namn och identifieringsnummer, så som till exempel födelsedata eller passnummer redo när du kontaktar oss.

Gäller detta för flyktingar från alla länder eller bara Ukraina?

Det gäller alla flyktingar oavsett land. Undantaget i våra försäkringsvillkor gäller från 24 februari 2022 och i dagsläget till och med 30 september 2023.

Hur gäller min försäkring om jag hyr ut eller lånar ut ett hus som jag äger men inte bor i till en flykting, t.ex. ett fritidshus?

Om det är annan adress än den adress din hemförsäkring avser till exempel en fritidsbostad så ingår inte personerna som medförsäkrade i din hemförsäkring.

Vi rekommenderar i dessa fall att personerna som lånar eller hyr bostaden tecknar en egen hemförsäkring för att få ett mer omfattande försäkringsskydd.

Men om du erbjuder en flykting boende i till exempel en gäststuga på din tomt, som ingår i din hemförsäkring för din bostad, gäller samma villkor som om du tar emot flyktingar i ditt hem (se frågan ovanför).

Varför ska jag anmäla till mitt försäkringsbolag att jag tar emot flyktingar i min bostad?

Genom att medförsäkra en inneboende flykting ger du personen, utan någon kostnad för dig, ett egendoms-, ansvar-, rese-, överfalls- och rättsskydd i samma omfattning som övriga personer som ingår i din hemförsäkring. Det kan till exempel vara till hjälp om flyktingen råkar ut för stöld eller blir skadeståndsskyldig.

Kan en person som inte har svenskt personummer eller samordningsnummer  teckna en hemförsäkring, tex en flykting eller asylsökande?

Ja det går att teckna en hemförsäkring. För att teckna hemförsäkringen behöver man kontakta det länsförsäkringsbolag där bostaden finns. Det går inte att teckna den här typen av hemförsäkring via vår webb. 

Hur gäller reseskyddet i hemförsäkringen för en medförsäkrad flykting?

Är du inte folkbokförd i Sverige så gäller hemförsäkringens reseskydd endast inom Sveriges gränser. Den gäller alltså inte resor utomlands för den medförsäkrade flyktingen.

Övriga försäkringsfrågor

Gäller min hemförsäkring om jag reser till ett land eller område som UD nu avråder ifrån?

Nej, om UD har en avrådan på ett land eller område gäller inte ditt reseskydd i hemförsäkringen om du väljer att åka dit trots avrådan.

Gäller min bilförsäkring i krigsområden?

Nej, sker en skada i samband med krig eller krigsliknande händelser gäller inte försäkringen. Vi råder dig som kund att följa Utrikesdepartimentets (UD) rekommendationer gällande reseavrådan.

UD´s reseinformation

Hur gäller Grönt Kort?

Vi skriver ut Grönt Kort och samarbetet mellan länderna inom Gröna Kortområdet gäller som vanligt. Grönt Kort behöver normalt inte uppvisas inom EU.
Dessa länder ingår i samarbetet men kräver Grönt Kort i fysisk form: 
Albanien, Azerbajdzan, Belarus*, Iran, Israel, Marocko, Moldavien, Nordmakedonien, Ryssland*, Tunisien, Turkiet och Ukraina*.

*Reseavrådan gäller för närvarande. Uppdaterad information gällande reseavrådan finns på Regeringen.se

Information gällande Grönt Kort hittar du här

Bank

Är det en bra idé att fortsätta spara på börsen?

Ja, om du har möjlighet! Historiskt har de som hållit i sitt sparande i oroliga tider ofta blivit vinnare i slutändan. Men det finns saker att tänka på!

Därför ska du fortsätta månadsspara

Ska jag binda mitt bolån?

Det finns inget enkelt svar som passar alla. Beslutet bör däremot inte fattas baserat på den senaste tidens händelseutveckling, utan på din egen privatekonomiska situation.

Binda eller inte binda bolånen

Vad kommer hända med min pension?

Pensionssparande handlar om långsiktighet. Hur du ska resonera styrs både av din ålder och vilka ekonomiska risker du är beredd att ta. Glöm inte att pensionen består av olika delar som påverkas olika mycket vid en börsnedgång.

Så påverkas pensionen när börsen svajar

Användbara länkar

Krisinformation

Det är naturligt att känna oro. Tänk på att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige, vi lever fortfarande i ett tryggt land. Ägna dig åt vardagliga saker och saker du tycker om. Det finns flera olika saker man själv kan göra och ibland behöver man också få hjälp och stöd av någon annan.

På Krisinformation.se har svenska myndigheter samlat information med stöd i oron. På Bris.se kan du som vuxen få stöd i hur du kan prata med barn och unga som är oroliga för omvärldsläget.

Samtalsstöd

För dig som har en Bo-kvar eller sjukvårdsförsäkring ingår personligt samtalsstöd med möjlighet att prata med en psykolog, jurist, ekonom, HR-konsult, ergonom eller hälsocoach. Det finns också möjlighet att chatta med sjukvårdsrådgivningen dygnet runt

Till hälsoportalen

Så pratar du med barn och unga om kriget

Kriget i Ukraina är fruktansvärt och ovisst. Självklart blir många oroliga och inte minst våra barn. Vår expert Liv Svirsky hjälper dig med hur man pratar med barn och ungdomar i din familj om en sådan här situation. Vad är rätt sak att säga? Hur kan man lugna utan att behöva ljuga? Sammanfattningsvis är svaret att hur vi talar med barn om samhällskriser och traumatiska händelser till stor del utgår från barnets ålder.

Läs vår experts råd

Säkerhet på Internet

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Var extra misstänksam om du får mejl eller sms där du uppmanas att klicka på en länk för att uppdatera information. Banker, försäkringsbolag och andra seriösa företag frågar aldrig efter sådant via mejl eller sms.

Tänk på att...

  • starta eller använd aldrig ditt Bank-ID eller säkerhetsdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig via telefon, chatt, sms eller e-post
  • aldrig signera med BankID, Swishkod eller säkerhetsdosa åt någon annan
  • alltid vara uppmärksam när du loggar in på Mina sidor, om något verkar konstigt eller avvikande kontakta Telefonbanken på 0771-666 555.
  • genast logga in på Mina sidor och spärra ditt BankID om du tror dig blivit utsatt för bedrägeri
  • ha som vana att alltid logga ut när du är klar. Stäng sedan webbläsaren.
  • alltid polisanmäla ett bedrägeriförsök.

Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten. På webbplatsen Krisinformation.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer

Säkerhet på internet

Vårt samhällsengagemang

Många av oss är berörda av kriget i Ukraina och hur det påverkar våra medmänniskor. För dig som vill engagera dig så erbjuder många frivilliga organisationer den möjligheten. Du kan höra med din kommun vilka organisationer som arbetar i ditt närområde. Länsförsäkringar Bergslagen stödjer ekonomiskt Stadsmissionerna i Örebro och Västerås för att hjälpa de ukrainska flyktingar som nu börjar anlända till vårt område.

Lokala Hjälpen/ Stadsmissionen Västerås

Stadsmissionen i Örebro