Fyra av tio naturskador beror på åska

Blixtar och åska hör till sommarens skrämmande och fascinerande väderfenomen. Det är stora variationer i antal, det brukar handla om allt emellan 50 000 och 200 000 blixtar per år i Sverige. Av alla naturskador som drabbar privatpersoner så beror omkring fyra av tio på blixtnedslag. Vanligast är att elektronik slås ut, men det förekommer även personskador.

Martin Hedberg
Foto: Länsförsäkringar

– Blixt och åska är nyckfullt. Men även om man inte kan göra så mycket åt var och när blixten slår ner så kan man med ganska enkla medel minska risken för skador. Bra att veta är även att blixten är själva urladdningen och åskan är ljudet som skapas, men till vardags används även ordet åska för blixturladdningen, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

 

Under ett åskoväder är allt som är anslutet till ett elnät i riskzonen. De flesta skador orsakas av att kraften från blixten går in via elnätet och in i elektronik som datorer, routrar, HiFi-utrustning, TV-apparater, spelkonsoller med mera. Även laddstationer och saker som är kopplade till dem är utsatta, exempelvis telefoner, robotgräsklippare och elbilar. Kostnaden för skador orsakade av åska (blixt) uppgick till över 135 miljoner kronor förra året.**

 

– Åska bildas i cumulonimbusmoln, samma sort som också ger kraftiga regnskurar och hagel. De flesta blixturladdningar sker inne i molnet men det är de blixtar som går mellan moln och mark som drabbar oss. Blixtarna kan gå såväl från moln till mark och från mark till moln. De senare är ofta kraftigare. När blixten går från övre delen av molnet till marken så kan det ibland upplevas att det sker från en i det närmaste från klar himmel och är därmed mycket överraskande, säger Martin Hedberg.

 

Om blixten slår ner kan det dessutom bli skador som upptäcks först långt senare. Till exempel kan det uppstå skador på isoleringen till elledningar vilket i senare skede kan orsaka elfel och brand.

 

Så skyddar du dig och dina saker mot åska

 

  • Installera överspänningsskydd som hjälper till att skydda din elektronik mot överspänning så att de inte slås ut. Har du solcellsanläggning bör du ha överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan.
  • Installera jordfelsbrytare som skyddar mot många följdskador orsakade av åska. En jordfelsbrytare slår av strömmen automatiskt vid försämrad isolering mot jord och minskar risken för brand.
  • Ladda inte bil, telefon, läsplattor, elcykel eller annan utrustning under åskoväder.
  • Dra ut strömkontakter på elektronik som tv, dator, stereo med mera.
  • Se till att du har en fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.

 

Skadekostnad åska respektive år 1995 – 2021 (ej inflationsjusterat):

 

 

 

 

*översvämning, storm, snötryck, åska med mera

** Enligt statistik från Länsförsäkringar

 

Läs mer

https://www.lansforsakringar.se/privat/forsakring/forebygga-skador/naturskador/aska/

 

För ytterligare information kontakta:

Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist Länsförsäkringar, mobil 070-601 0405

Presskontakt, telefon 08 – 588 41 850, press@lansforsakringar.se

 

Länk till Länsförsäkringars pressrum 

Länk till Länsförsäkringar på Twitter 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden