Blixt och dunder står för var tredje skada

Naturskador, skador orsakade av bland annat vatten, vind och eld drabbar många. Inte minst under sommaren. En tredjedel av de skadorna är relaterade till åska visar en sammanställning som Länsförsäkringar Jämtland gjort. Vanligast är att vår allt mer dyrbara elektronik blir skadad eller förstörd.

Skador från åska blir allt vanligare.

För det mesta är det privatpersoner som drabbas och allra vanligast är det att TV:n råkar illa ut när blixten letar sin in el-nätet och orsakar en överspänning som våra apparater inte klarar av. Våra elektriska prylar har blivit allt fler och dessutom betydligt dyrare. En solcellsanläggning, robotgräsklippare och inte minst elbilen är exempel på dyra produkter som kan drabbas.
– Det allra bästa är att dra ut kontakten och inte ha någonting på laddning när åskan drar förbi, säger Anders Dahlén skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland.

Åska bildas i cumulonimbusmoln, samma sort som också ger kraftiga regnskurar och hagel. Något som länsborna säkert känner igen från skyfallen nu i veckan. De flesta blixturladdningar sker inne i molnet men det är de blixtar som går mellan moln och mark som drabbar oss. Åska blir också allt vanligare i och med ett förändrat klimat.
– Åsksäsongen har inte blivit längre men vi ser mer åska under säsongen, säger Anders Dahlén.

Att skydda sig mot åska kan löna sig riktigt ordentligt både för sin egen ekonomi och miljön. Elektriska prylar är dyra i inköp men förlorar snabbt i värde vilket gör att det så kallade åldersavdraget i en försäkring är relativt stort. Något som gäller för alla försäkringsbolag och betyder att ersättningen för en pryl som har några år på nacken kanske inte blir så stor.
– Alla skador innebär alltid ett visst besvär och är inte minst en belastning för miljön när vi måste köpa nytt, säger Anders Dahlén.

Så skyddar du dig och dina saker mot åska

  • Dra ut strömkontakter på elektronik som tv, dator, stereo med mera.
  • Ladda inte bil, telefon, läsplattor, elcykel eller annan utrustning under åskoväder.
  • Skaffa ett överspänningsskydd för hela husets elsystem. Det kopplas till mätarskåpet av en elinstallatör. Har du solcellsanläggning bör du ha överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan.
  • I fritidshuset ska du alltid koppla ur dina prylar när du åker därifrån.
  • Se till att du har en fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.

Fakta skador från åska
Blixten är själva urladdningen och åskan ljudet som skapas av blixten men det är vanligt att benämna skador från blixten som åskskador. Antalet naturskador från åska varierar från år till år men under en tioårsperiod (2011 – 2021) stod åska för ungefär en tredjedel av skadorna. Det allra vanligaste är att elektronik drabbas, personskador är mycket ovanliga. Åska är vanligast under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Har du frågor?
Anders Dahlén, skadeexpert på Länsförsäkringar Jämtland
anders.dahlen@lfz.se
063 – 19 33 25

Fakta Länsförsäkringar Jämtlands engagemang i länet
Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt företag som ägs av kunderna. Det är del i vårt uppdrag att bidra till länets utveckling och vårt engagemang i länet utgår från till stor del från FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Mål nummer 13 handlar om att bekämpa klimatförändringar och att förebygga skador är en del i det arbetet.

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden