Så kan du undvika att getingar bygger bo i din närhet!

Nu börjar getingarnas drottningar vakna till liv och de har fullt upp med att leta efter platser att bygga bo på.

Det nya boet är ungefär lika stort som en pingisboll och innehåller bara drottningen. Om du ser en drottning som börjar bygga bo så är det bra att ta bort det direkt för att slippa ha dem som nära grannar i sommar.

En del upplever att det kan fungera att sätta upp bruna papperspåsar här och var kring huset, tanken med det är att drottningen ska tro att det redan finns ett bo där och tycka det är en dålig idé att bygga ett bo bredvid.

Med det här sagt: Vi pratar ofta om bins viktiga roll som pollinerare, men getingar gör faktiskt också nytta på den fronten. Så om getingarna och dess bo inte stör dig kan du lugnt låta det vara!

Läs mer om getingar här

Förebyggande åtgärder du själv kan göra

  • Täta hål och springor
    Täta husets utsida i hål och springor för att minska förutsättningarna för bra boplatser.

  • Insektsnät
    Se till att ventilationer och öppningar är försedda med insektsnät.

  • Hitta drottningen
    Avliva om möjligt de befruktade drottningarna som du ser på tidig vår. Då minskar risken att de etablerar samhällen som växer sig stora under sommaren.

  • Plocka bort bon
    Ta bort bon så fort de upptäcks och inte blivit för stora. Gör det en sen kylslagen kväll då getingarna är slöa och hemma i boet. Var försiktig, ha tjocka handskar, täckta kläder och en myggluva över huvudet. Läs mer om getingbon här

  • Locka med mat
    Förbered grillpartyt genom att erbjuda getingarna alternativ föda. Ställ ut något gott en bra bit ifrån festen och i god tid innan den börjar.

  • Getingfällor
    Häng upp getingfällor en liten bit från husets uteplats.

Se alla nyheter