4 goda råd inför öppningen av fritidshuset

Det kan nästan vara något magiskt med att sätta nyckeln i dörren till stugan och låta frisk vårluft strömma in. Men det kan också vara förknippat med en viss spänning. Har mössen hållit sig borta och funkar elen och vattnet när du startar igång? Här är 4 goda råd inför öppningen av fritidshuset!

1. Öppna vattensystemet varsamt

En av de jobbigaste och dyraste skadorna som drabbar fritidshus är vattenskador orsakade av sönderfrusna rör. Eftersom du inte är där hela tiden så finns risken att det hinner rinna ett tag innan du upptäcker det.
– När du stänger fritidshuset för vintern så rekommenderar vi verkligen att du stänger av vattnet och tömmer vattensystemet helt. Annars behöver du alltid ha underhållsvärme – minst 15 grader – för att minska risken för frysskador på vattensystemet, säger Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg.

Oavsett om du gjorde allt rätt i höstas så är det en bra idé att öppna upp varsamt. Se till att alla tappställen – till exempel kranar, diskmaskin och dusch – är stängda innan du sätter på huvudkranen. Sedan är det en bra idé att hålla koll så att allt verkar funka. Eftersom du inte ser ledningar i väggar och golvbjälklag är det viktigt att du är särskilt uppmärksam när du sätter på vattnet. Lyssna och titta.
– Att vattenmätaren rör sig eller att det susar vid mätaren trots att alla tappställen är stängda kan vara ett tecken på att det är läckage någonstans, säger Anders.

Skulle det vara så att du upptäcker att något inte stämmer, stäng av vattnet och kontakta en rörmokare vid behov.
– Tänk på att dokumentera eventuella skador och att spara allt, det underlättar när du ska få hjälp från oss, säger Anders.

2. Kolla efter tecken på objudna gäster

En annan sak att hålla utkik efter är om skadedjur, till exempel möss, har tillbringat vintern i ditt hus.
– Spana efter spillning. Ofta finns den i skåp eller utmed lister. Är elkablarna intakta? Möss och råttor får ofta för sig att gnaga på kablar eller vattenledningar och kan ställa till med stor skada. Trasiga kablar kan orsaka kortslutning och värsta fall kan det börja brinna, säger Anders.

En annan typ av objudna gäster är inbrottstjuvar. För att undvika det är det bra med grannsamverkan och att ha inbrottslarm kopplat till larmcentral.

3. Se över brandskyddet

På tal om larm så är det en bra idé att även brandlarmet är kopplat till larmcentral.
– Efter en lång vinter bör du byta batterier i samtliga brandvarnare, kolla brandsläckarna och vända på dem om det är pulversläckare. Vi rekommenderar sexkilos pulversläckare. Och ett par brandfiltar är en billig investering som kan göra stor skillnad om olyckan är framme, säger Anders.

4. Rensa och röj på utsidan – men ta det försiktigt med eld

Till sist vill Anders skicka med ett par viktiga saker som gäller utsidan:
– Se över taket och rensa hängrännor, stuprör och utkastare. Där kan det ha samlats skräp under vintern som hindrar regnvatten från att rinna bort. Och när du röjer i trädgården, var oerhört försiktig med att elda. Det är torrt i terrängen. Det bästa är nog just nu att låta tändstickorna vara helt, avslutar Anders.

Se alla nyheter