Gör det svårt för tjuven – förvara bilnyckeln rätt!

Den senaste tiden har vi återigen sett ett ökat antal stölder där tjuvarna utnyttjar den så kallade keylessfunktionen för att stjäla en bil, ofta utanför ägarens bostad när hen är hemma. Tricket kan också användas för att länsa bilar i julklappsruschen.

Bilnyckel med Keyless Go

Våra viktigaste tips för att undvika stölder av bilar med Keyless Go:

  • Förvara inte nyckeln i hallen nära ytterdörren eller nära ytterväggarna, utan helst så långt in i bostaden som möjligt.
  • Förvara allra helst nyckeln i en metallburk eller i ett fodral som stoppar tjuven från att plocka upp signalen.
  • Ha bra belysning kring huset och där du parkerar bilen, gärna med rörelsedetektor som aktiveras när någon närmar sig.
Tricket kan även användas för att länsa bilar på dyrbart innehåll i form av julklappar och uthämtade postpaket.

Så här kan du försvåra för tjuvarna i julhandeln:

  • Kontrollera att bilen verkligen blir låst. Vänta en stund vid bilen för att se att nyckelns signal inte blivit kapad. Håll koll på omgivningen.
  • Lägg helst inte nyinköpta julklappar och uthämtade postpaket i bilen. Om du ändå behöver göra det – använd bagagegardinen för att dölja klapparna i bagaget.
  • Lämna inte kvittot tillsammans med julklappen i bilen.

Läs mer om att förebygga bilstölder

Köp nyckelskydd i vår säkerhetsbutik

Läs mer om vår bilförsäkring

God jul och ett tryggt nytt år!

Så här går det till:

Det är vanligen två tjuvar som samarbetar: tjuv A och tjuv B. Tjuv A ser till att ta sig nära nyckeldosan för att fånga upp dess signal. Det kan exempelvis vara utanför bilägarens bostad. Om nyckeldosan ligger i hallen i ägarens jackficka eller på hallbordet kan signalen fångas upp.

Tjuv A har även en teknisk apparat som förstärker nyckelsignalen, så att tjuv B kan fånga upp denna med en dosa som skickar signalen vidare till bilen. Bilens larm och startspärr avaktiveras, sen är det bara att köra iväg. Förmodligen ut ur landet där bilarna programmeras om. Många av de bilar som stjäls på det här sättet återfinns aldrig.

Se alla nyheter