Så skyddar du dig mot stöldligorna

Stöldligor som stjäl exklusiva bilar med hjälp av smart teknik har nyligen uppmärksammats i media. Problemet med ligorna, som även riktar in sig på villainbrott och stöld av bland annat båtmotorer och cyklar, är stort i Sverige. Ta del av våra tips på hur du kan skydda dig.

Stölder kopplade till internationella ligor är ett växande samhällsproblem i Sverige. Varje år förs stulna bilar, motorer och annat stöldgods för minst 1,5 miljarder ut ur landet. Enligt siffror från Larmtjänst kan stöldligorna stå för uppåt 90 procent av alla bilinbrott och hälften av alla inbrott totalt.

Så drabbas olika län av stölderna

Nyligen rapporterade medier om hur stöldligor riktat in sig på att stjäla exklusiva bilar med hjälp av tekniskt avancerad utrustning. Men problemet är brett. I vår rapport Om stöldbrotten i Sverige, som släpptes i juni 2021, har vi sammanställt statistik som visar hur olika län drabbats av bland annat cykelstölder, båtmotorstölder och inbrott de senaste åren. Här finns även konkreta förslag på åtgärder för att komma åt stöldnätverken.

Det här kan du göra själv

Vi har tagit fram en serie kortfilmer med tips från våra experter på hur du kan skydda ditt hem och dina ägodelar.

Se filmerna här

Se alla nyheter