Därför ska du inte köra diskmaskinen när du inte är där

Handen på hjärtat: Startar du diskmaskinen innan du går hemifrån eller när du går och lägger dig? Det är lätt hänt och väldigt vanligt – men det kan leda till förödande vattenskador.


Diskmaskinen är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador i våra hem. I köket är diskmaskinen den absolut vanligaste orsaken till vattenskada. Tittar vi på våra siffror de senaste fem åren så är diskmaskinen den tredje största orsaken till läckage- och vattenskada, till en kostnad av över 12 miljoner kronor.

Att säkra upp vattenskyddet i köket borde vara något som vi pratar mer om, menar Anders Lindhjem, skadeförebyggare i Länsförsäkringar Älvsborg.

– När man renoverar badrummet är det stort fokus på att minska risken för vattenskada, men när det gäller köket är det inte alls lika vanligt att se över vattenskyddet – trots att det både är enkelt och billigt, säger Anders Lindhjem.

Diskbänksinsats, droppskydd och vattenlarm är några av åtgärderna som man själv kan vidta för att minska risken för stora vattenläckor, som kan göra stor skada över tid. I vissa försäkringar är det till och med krav enligt branschreglerna, annars kan ersättningen bli lägre om skadan skulle vara framme.

Visste du att vattenskador inte bara är kostsamma för den som drabbas och för försäkringsbolaget – de är dessutom en riktig miljöbov? Varje vattenskada i kök eller badrum belastar miljön med i genomsnitt 300 kilo koldioxid. Utsläppen sker i samband med sanering, torkning och transporter, samt på grund av ökad materialanvändning och energiförbrukning.

– De är inte bara dyra att åtgärda för den som drabbas utan krånglar också till vardagen. Det kan ta månader att åtgärda en vattenskada innan reparationerna ens kan börja, säger Anders Lindhjem.

Så minskar du risken att diskmaskinen börjar läcka:

  • Anlita alltid behörig fackman när du installerar diskmaskinen.
  • Se till att ha ett diskmaskinsunderlägg.
  • Använd diskmaskinsavstängning! Om du inte använder det lilla vredet vid kranen kommer vattentrycket alltid ligga på.
  • Använd bara diskmaskinen när någon är hemma – och vaken.
  • Se över slangen till diskmaskinen - de flesta vattenslangar har en begränsad livslängd på cirka fem år.

Se alla nyheter