Så skyddar du ditt barn i den digitala ekonomin

Antalet bedrägerier i den digitala ekonomin ökar och stölderna går till på olika sätt. Många av de som drabbas är barn. Länsförsäkringar har listat några tips till föräldrar med barn som använder digitala banktjänster.

Saker att se upp med och prata med barnen om:

 • Unga utnyttjas som penningmålvakter.
  Unga lockas eller luras att låna ut sitt konto, ofta mot en liten ersättning för ”besväret”. En person kan säga till barnet att hen glömt sitt kreditkort och be att få föra över pengar via Swish som barnet sedan ska tas ut i kontanter.
 • Barn donerar pengar till sina favorit-gamers
  (dataspelare som försörjer sig på att visa upp sitt spelande för andra). 
  Genom färgglada donationsknappar och uppmärksamhet från gamern i realtid lockas barnen att skänka pengar, ofta via ett Paypal-konto. I vissa fall har det förekommit att föräldrarnas bankkort använts, så ha koll på det.
 • Be barnet vara vaksam på personer som vill hjälpa till när de ska ta ut pengar i automat.
  En del bedragare står bakom och tittar när koden slås in för att sedan försöka komma över kortet. Lär barnet skydda koden när den trycks in i bankomater eller affärer. Det räcker med att hålla en hand över när koden trycks in.
 • Var rädd om koden och förvara den inte tillsammans med kortet.
  Kortet och koden är värdehandlingar och nyckeln till pengar vi inte kan se med blotta ögat. Det gäller att se till att barnet förstår det och inte förvarar koden i anslutning till kortet.
 • Det går att spärra korten
  Se till att ditt barn har telefonnumret till bankens ”spärrservice” där kortet omedelbart kan spärras, dygnet runt, om det tappas bort.
 • Använd beloppsgräns
  Ofta går det som förälder att begränsa hur mycket pengar barnet kan föra över och spendera - det minimerar skadan vid eventuella bedrägerier eller olovliga internetköp.
 • Det går att spärra för köp på internet
  Kontrollera möjligheten att handla på nätet. En del banker erbjuder unga möjligheten att handla på nätet, andra inte. Det går ofta att spärra vissa regioner som man kan öppna precis innan barnet ska handla. Att handla något på nätet innebär att ingå ett avtal och är barnet under 18 år ska förälderns godkännande inhämtas. Har det inte skett har du rätt att häva köpet.
 • Eftersom pengarna inte syns kan det vara svårt att veta hur mycket man gör av med.
  Gör det till en rutin att regelbundet gå igenom hur mycket pengar barnet spenderar och på vad. I bankappen går det enkelt att se saldot och transaktionerna och du som förälder har rätt att titta på barnets konto.

Här kan du läsa mer:

Konsumentverkets information om unga och näthandel

Polisens information om unga penningmålvakter (pdf)

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Pressjour. Tel. 08-588 418 50.

Se alla nyheter