Fyra av tio småföretagare drabbas av brott

Fyra av tio företagare har utsatts för någon form av brott, vanligast är inbrott eller stöld och fakturabedrägerier. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Länsförsäkringar.

Många småföretagare lever med mycket otrygghet i sin vardag. Utöver ekonomisk otrygghet, tänker vi exempelvis på vad som händer om vi blir sjuka, eller om vi lyckas få ihop till en vettig pension. Men det är också många som oroar sig för att utsättas för brott.

Fyra av tio småföretagare i undersökningen svarar att de faktiskt har utsatts för brott. Vanligast är inbrott/stöld (54 procent) och fakturabedrägerier (31procent).

– Därför är det som företagare viktigt att sätta sig in i hur man kan skydda sig. I vår undersökning ser vi att det bara är 38 procent som installerat inbrottslarm. Med tanke på antalet inbrott vi ser så är det en relativt enkel åtgärd att ta till, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på Länsförsäkringar.

Utdrag ur undersökningen

Har ditt företag blivit utsatt för brott eller försök till brott? Ja: 38 procent, nej: 60 procent, vet inte: 2 procent. Om ja, vilken typ av brott eller försök till brott?

1. Inbrott/stöld, 54 procent
2. Fakturabedrägerier, 31 procent
3. Skadegörelse, 9 procent
4. Kortbedrägerier, 8 procent
5. Dataintrång/databedrägeri 8 procent
6. Phishing (lura till sig personlig lösenordsinformation), 4 procent
7. Rån/överfall, 4 procent
8. Utpressning, 3 procent
9. Id-stöld, 2 procent
10. Annat, 5 procent

Se alla nyheter