Dramatisk ökning av olyckor med mopedbil

Mopedbilar blir allt vanligare på våra vägar. Tyvärr innebär det också allt fler olyckor. Antalet skador har fördubblats varje år sedan 2017.

Hannah Enesten Andersson, produktansvarig privatmotor

Mopedbilar är populära fordon bland framförallt ungdomar. De får gå i 45 kilometer i timmen och det krävs ett mopedkörkort för klass 1, ett så kallat AM-kort för att få köra mopedbil. Men i takt med att allt fler skaffar mopedbil ökar också antalet olyckor. Om man tittar på siffrorna fram till juli hade Länsförsäkringar Älvsborg 17 skadeanmälningar 2017, 37 stycken 2018 och hela 77 stycken 2019. En dramatisk ökning. Särskilt som mopedbilar inte erbjuder särskilt mycket säkerhet.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Mopedbilar har inte alls samma säkerhet som en personbil, den är i stort sett en moped med regnskydd. Är man inblandad i en krock kan det sluta riktigt illa, säger Hannah Enesten Andersson – produktansvarig privatmotor på Länsförsäkringar Älvsborg.

Vanliga skador är att man sladdar av vägen och att man skadar bilen vid parkering. Vi ser också alltfler anmälningar där mopedbilen antingen blivit påkörd bakifrån eller själv kört in fordonet framför. Dessutom är det inte ovanligt att mopedbilarna är trimmade för att gå snabbare än tillåtna 45 kilometer i timmen.

– Det här är inte fordon som ska gå i 80-90 kilometer i timmen. Med oerfarna förare, höga hastigheter och obefintligt krockskydd är risken stor att det blir väldigt allvarliga olyckor. Andra bilister behöver också tänka på att visa mer hänsyn gentemot de här förarna. Tänk på att det handlar om oerfarna och unga förare. Jag vill också påminna föräldrar som köper sådana här fordon till sina barn att de inte är så trafiksäkra som de kanske ser ut. Dessutom är mitt råd att man bör se till att övningsköra med sitt barn efter att de har fått sitt körkort och sin mopedbil, säger Hannah Enesten Andersson.

Olyckor med mopedbil

Antal anmälningar (januari till juli)
2017: 17
2018: 37
2019: 77

Antal anmälningar hela året
2017: 48
2018: 84
2019: 81 (fram till juli)

Se alla nyheter