Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar.

4 privatekonomiska tips inför årsskiftet

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar.

Det närmar sig årsskiftet med stormsteg och det är hög tid att ta tag i några saker kring din ekonomi som du fortfarande kan påverka. Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson tipsar här om några av dem.

Rut- och rotavdrag

  • Alla fakturor man vill göra avdrag för under inkomstskatteåret 2018 måste betalas före årsskiftet. Arbetet måste också utföras före den 31 januari 2019.

Kapitalvinster och förluster på aktier eller aktiefonder

  • Om du vill kvitta en vinst mot en förlust så gäller det att affärerna görs samma år, så passa på att göra de affärer du har tänkt innan årsskiftet. Har du inga vinster att kvitta mot, kan du också plocka fram uppskov på beskattning av en tidigare bostadsvinst– då kan du åtminstone kvitta bort en del av förlusten. Om du sparar i ISK eller kapitalförsäkring kan du inte kvitta förluster.

Ansöka om jämkning

  • Från 2019 behöver du ansöka om jämkning varje år istället för att du som tidigare får ett förslag från Skatteverket. Så ansök om jämkning så fort som möjligt, så gäller det från att det är registrerat av Skatteverket.

Avdrag för individuellt pensionssparande

  • Om du inte har tjänstepension eller är egenföretagare så får du fortfarande göra avdrag för individuellt pensionssparande – glöm inte att göra eventuella avsättningar innan årsskiftet.

Kontaktinformation

Se alla nyheter