IFK Trollhättan ger mening åt ungas fritid

Samtalsgrupper, dans och fotboll – det är några av de aktiviteter som IFK Trollhättan erbjuder unga i närområdet. Här jobbar ledarna aktivt för att fler unga ska ha en meningsfull fritid. – Det är som en extra familj, säger 18-årige Adnaan Jedow.

Khadra Mohamed, Adnaan Jedow och Sevdaim Kryezi kommer ofta till IFK Trollhättan för att spela fotboll, umgås, vara med i samtalsgrupper eller delta i andra aktiviteter. För dem är klubben som ett andra hem.
Khadra Mohamed, Adnaan Jedow och Sevdaim Kryezi kommer ofta till IFK Trollhättan för att spela fotboll, umgås, vara med i samtalsgrupper eller delta i andra aktiviteter. För dem är klubben som ett andra hem.

Film IFK Trollhättan (Länk till Youtube)

Kvällssolens mjuka ljus letar sig genom fotbollsmålets nät och ger barnen på planen långa skuggor. Rop och skratt hörs på avstånd från ett gäng kompisar som sitter på en bänk utanför IFK Trollhättans klubbstuga. Här samlas dagligen barn och ungdomar mellan ungefär sex och tjugo år för att spela fotboll, umgås, vara med i samtalsgrupper eller delta i andra aktiviteter.

IFK Trollhättan har sin hemvist mellan Kronogården och Lextorp. 98 procent av fotbollsklubbens aktiva har invandrad bakgrund. Sedan 2010 drivs även verksamheten Ung Fritid inom IFK Trollhättans verksamhet, i samverkan med Trollhättan Stad.
Paula Khajo är en av ledarna i Ung Fritid, som dagligen arbetar med att utveckla ungdomar, många gånger de som står långt ifrån föreningslivet. Till Kamratgården är alla välkomna, vare sig man är med i klubben eller inte.

– Vi jobbar med att aktivera ungdomar så att de får en meningsfull fritid. Vi vägleder, motiverar och utbildar dem och försöker koppla dem till olika föreningar och verksamheter så att de får ett nätverk och lite mer erfarenhet i livet, säger hon.

Inom IFK Trollhättan ryms många aktiviteter. Förutom föreningens ordinarie fotbollsverksamhet har man även startat en dans och en frisbeesektion. Inom Ung Fritid hålls det samtalsgrupper – en för tjejer och icke-binära och en för killar. I den förstnämnda gruppen handlar samtalen bland annat om att vara sig själv och att bli accepterad för den man är, om självrespekt och om faror på sociala medier. I gruppen för killar pratar man om rätt och fel, kvinnosyn och personlig utveckling och konsekvenser vid fel vägval i livet. Ungdomarna pushas till att utbilda sig och varje år utbildas ett flertal unga som sedan går in och blir ledare i lag eller fotbollsskolor.

– Vi ger barn och ungdomar en rättvis chans. Vi försöker ge dem rätt förutsättningar och motivation för att söka sig vidare till utbildning eller arbete. Men vi ger dem också kärlek, stöttning, trygghet och en slags familjekänsla. Vi finns alltid tillgängliga bara ett samtal bort – dygnet runt, säger Paula Khajo.

18-årige Adnaan Jedow började spela fotboll i IFK Trollhättan som barn och har nu själv blivit coach.

– Det jag älskar med IFK Trollhättan är gemenskapen. Det är som en extra familj. Klubben ställer alltid upp när du behöver hjälp – det kan vara med att hitta en praktikplats eller ett jobb. Och Ung Fritid tar med en på olika aktiviteter som gör att vardagen blir bättre, säger han.

Han får medhåll av kompisarna Sevdaim Kryezi och Khadra Mohamed.

– Om du har en dålig dag och kommer hit så blir det en bra dag. Alla ledare och vänner som är här får dig alltid att le, säger Sevdaim Kryezi.

Khadra Mohamed fyller i:

– Jag har fått vänner för livet här. Man kan vara sig själv och de som är här stöttar en. Jag tror inte att jag skulle ha börjat med fotboll om det inte vore för IFK. Jag och många av mina kompisar har testat andra klubbar, men det är inte samma sak.