Destination Gymnasiet hjälper unga att klara högstadiematten

Ett underkänt matematikbetyg i högstadiet kan sätta käppar i hjulet för framtida utbildningsdrömmar. Därför finns Destination Gymnasiet – ett projekt där niondeklassare genom en coach får hjälp med att klara av matten. – Nu är matte ämnet jag längtar till i skolan, säger eleven Lee Hagström.

Läxhjälp på Destination gymnasiet
Ermin Trncic är coach på Destination Gymnasiet. Han vill dela med sig av sin kunskap för att andra elever ska kunna nå framgång. Här hjälper han Lee Gustavsson som redan efter tre veckor tycker att matte har blivit ett av de roligaste ämnena.

Film: Destination Gymnasiet (Länk till Youtube)

Det skrapande ljudet från blyertspennor mot papper och dova samtalande röster hörs ut i korridoren genom en uppställd dörr. En provdocka i prickig klänning blickar ut över de koncentrerade eleverna i klassrummet på Nordiska Textilakademin i Borås. Men de som är här i dag är inte studenter med textilfokus, utan högstadieelever som får hjälp med matematiken inom projektet Destination Gymnasiet.

Projektet startades 2014 och har sedan dess hjälpt hundratals niondeklassare i Borås att klara sina mattebetyg så att de kommer in på gymnasiet. Under nästan två timmar får de varje söndag under läsåret individuell hjälp av en studiecoach för att bättre förstå matematiken. Av de elever som studerat på Destination Gymnasiet under ett helt år når hela 97 procent minst ett godkänt betyg i matte när de går ut nian.

– Jag har haft svårt med matte länge och jag tycker att det är ganska tråkigt. Nu har jag kommit hit i tre veckor och matten har blivit enklare och blir då också roligare. Nu är matte nästan det ämne som jag längtar till i skolan och jag blir glad varje gång det är på schemat, säger eleven Lee Hagström.

Under höstterminen coachas hon av högskolestudenten Ermin Trncic som varit coach för Destination Gymnasiet i tre år.

– Det är roligt att min kunskap kan bidra till andra elevers framgång. Målet är att hjälpa eleverna att uppfylla sina drömmar. Många vill komma in på en särskild gymnasielinje för att sedan kunna studera vidare till sitt drömyrke. Med hjälp av oss kan fler elever komma in på gymnasiet direkt efter grundskolan, säger han.

Kollegan Marwa Afzali, som coachar gruppen i klassrummet bredvid, fyller i:

– Man märker att våra elever jättegärna vill gå vidare med sina studier, de vill ta ett steg vidare i livet och vi är helt enkelt en hjälpande hand för dem. Det är större än matten i sig, det handlar om en vision som de vill uppnå och där det här är ett steg framåt, säger hon.

Alicia Gustavsson och Kira Älverbrandt är två av alla elever som fick hjälp av Destination Gymnasiet förra läsåret och som nu påbörjat sina gymnasiestudier.

– Jag har aldrig gillat matte och har tyckt att det har varit svårt. Men när jag kom hit märkte jag ganska snabbt att det hjälpte mig. Att gå här gjorde så att jag kunde komma in på den samhällslinje jag ville för att sedan kunna nå mitt mål att bli polis, säger Alicia Gustavsson och kompisen Kira Älverbrandt tillägger:

– Vi fick hjälp med det vi hade svårt för och det gjorde att vi klarade av matten i skolan. Jag tror inte att jag hade fått godkänt om jag inte hade gått här.