Högsäsongen för stenskott är här

Just nu är det högsäsong för stenskott. Ingen snö på vägarna och bilar med vinterdäck och djupa mönster skjuter iväg små stenar som kan träffa bakomvarande bil. – Om du drabbas av ett stenskott ska du se till att åtgärda det omedelbart, säger Leif Zackrisson, produktansvarig på Länsförsäkringar Älvsborg.

Att byta ut en trasig vindruta kan bli både dyrt och arbetsamt, speciellt på moderna bilar. Där finns det ofta elektronik, som exempelvis regnsensorer, kopplade till vindrutan. Just därför är det extra viktigt att åtgärda ett stenskott så snabbt som möjligt och på sätt minimera risken för att hela rutan spricker och behöver bytas.

– Det första man ska göra är att sätta på ett så kallat stenskottsplåster eller en liten tejpbit över skadestället för att undvika att smuts och partiklar hamnar i skadan, säger Leif Zackrisson och fortsätter:
– Sedan ska du omedelbart kontakta ditt försäkringsbolag så att de kan hänvisa dig till en glasverkstad i just ditt område. Är du försäkrad hos oss på Länsförsäkringar Älvsborg är det gratis att laga ett stenskott.

Glasrutor på moderna bilar är integrerade med karossen på ett annat sätt än i äldre bilar. Det innebär att om man får ett stenskott i limkanten någonstans runtom rutan kan det gå väldigt fort innan hela rutan spricker. Skulle man däremot få ett stenskott mitt i rutan är utsikterna betydligt bättre.

Stenskott är relativt vanligt förekommande, och enligt Länsförsäkringars statistik är nästan hälften av alla fordonsskador för personbil skador på just glas.
– En majoritet av dessa kommer från stenskott.

Läs om vår bilförsäkring

Se alla nyheter