Sätt inte livet på spel. Ta hand om dig.

Informationen gäller för Länsförsäkringar Västerbotten

Fler skadas i trafiken

Fler skadas i trafiken

Varje år skadas och dödas allt fler oskyddade trafikanter. Bara i Västerbotten skadades förra året 1 500 gående och cyklister i trafiken, många gånger i olyckor som enkelt hade kunnat undvikas. Bristande uppmärksamhet, dålig synbarhet och alkoholpåverkan är några av de riskmoment som spelar in, och allt detta har en sak gemensamt: Du kan själv bättra på dina odds.

Vi vill bidra till en tryggare tillvaro för länets oskyddade trafikanter, men den stora skillnaden gör du själv. Det kan vara så enkelt som att använda reflexer, välja bort cykeln efter krogkvällen eller hålla blicken på vägen istället för mobilskärmen.

Sätt inte livet på spel – ta hand om dig.

Möt Västerbottensprofiler om trafiksäkerhet

Fritt fall och höga ambitioner

Christina Richardsson är föreläsare och debutförfattare med passion för fallskärmshoppning. I boken "Sluta aldrig gå" tar hon dig med på en svindlande historia från kampen för överlevnad som gatubarn i mångmiljonstaden Sao Paulo till ett nytt liv i Vindeln. Hör henne berätta om känslan av att kasta sig ut från ett flygplan från 4 000 meter, och verkliga risker som du möter varje dag.

 

Full gas från Umeå till LA

Stina "Drift Queen" Hübinette lämnade Umeå för ett liv som stuntförare i soldränkta Hollywood. Efter en racingkarriär där hon snabbt byggde upp ryktet som någon som "kör skiten ur bilen", rattar hon idag bilar i reklamfilmer för märken som Jeep och Chrysler. Hör henne berätta om livet i Kalifornien, konsten att köra riktigt, riktigt fort och vikten av riskmedvetenhet i alla lägen.

Aktuellt

Äldre drabbas hårdast av halkan

Enligt olycksstatistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skadas årligen 20 000 fotgängare av fallolyckor på snö och is. Bara i Västerbotten kostar fallskador samhället totalt 699 miljoner kronor om året, och orsakar mycket lidande. Hårdast drabbade är seniorer från 65 år och uppåt.

Läs mer 

Reflexvästar till länets förskolor

Alla barn ska vara trygga i trafiken. Därför erbjuder Länsförsäkringar nu gratis reflexvästar till alla förskolor i Västerbotten.
- Jag hoppas att det här kommer göra skillnad, säger Ewa Renkonen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Västerbotten.

Läs mer om erbjudandet till förskolorna

Se till att du syns i mörkret

Reflexer gör att du syns i trafiken, men är också en färskvara.

Reflex
  • Ha reflexen i snöre - den syns bäst i rörelse.
  • Byt ut reflexer - de blir gamla.
  • Du syns på 125 meters håll med reflex - men bara 25 meter utan. 

Läs mer om reflexer 

Vad är oddset - våra filmer

Hör Håkan Södergren kommentera farliga trafiksituationer - mobilanvändande, mörker och alkohol. Bristande uppmärksamhet, dålig synbarhet och alkoholpåverkan är några av de risker som spelar in när du befinner dig i trafikerade miljöer, och allt detta har en sak gemensamt: Du kan själv bättra på dina odds.

Visste du att...

9 av 10

9 av 10 cyklister som drabbas av skallskador vid olyckor på kvällstid är alkoholpåverkade.

100

Så många fotgängare och cyklister förolyckades i Sverige under 2014.

1 500

Så många fotgängare och cyklister skadas i Västerbotten årligen.

Forskningsprojekt

Säkerheten sitter i huvudet

”Går det att läsa av vad en cyklist är på väg att göra?”. Det var en av frågorna som ett forskarteam vid Högskolan i Skövde med stöd av Länsförsäkringar ville söka svar på. Det korta svaret: Ja.

– Det visar sig att folk, under rätt förhållanden, är ganska duktiga på att förutse cyklisters beteende, säger Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Men traditionella reflexvästar lämnar en hel del övrigt att önska. Nu har forskningsteamet, i samarbete med Länsförsäkringar, tagit fram en ny reflexväst som förbättrar kommunikationen mellan bilist och cyklist.