Rädda Barnen

Rädda Barnen arbetar för alla barns självklara rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet. Inom projektet High Five arbetar de tillsammans med idrottsföreningar för att förhindra kränkningar och sexuella övergrepp inom idrotten.

Rädda Barnen
Outi Krekula

I Västerbotten finns över 600 idrottsföreningar där mer än hälften av länets befolkning är medlemmar. Varje dag deltar drygt 4 500 barn och ungdomar i den verksamhet som arrangeras av idrottsföreningarna. Idrotten är framför allt en källa till glädje och gemenskap men det finns också baksidor. Antalet samtal till Rädda Barnen ökar, och både vuxna och barn vittnar om trakasserier, mobbing, våld och övergrepp som sker i och i anslutning till idrottsföreningarnas verksamhet.

Vi samarbetar med Rädda Barnen för att tillsammans lyfta dessa frågor och bryta den tystnadskultur som ofta förekommer. Genom att erbjuda idrottsföreningar runt om i Västerbotten utbildningen Fem steg till en handlingsplan arbetar Rädda Barnen för öka föreningarnas kunskap, kompetens och beredskap – för att säkra en trygg idrottsmiljö för barn och unga.

Under 2018 och 2019 har samarbetet också resulterat i att arrangera föreläsningen Låt det aldrig hända! på tre orter i länet.

Möt Outi

Outi Krekula är verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen och regional samordnare för High Five. Hon får ofta frågor från idrottsföreningar hur de ska agera när ett barn far illa, eller så ringer föräldrar vars barn utsätts för utfrysning, mobbing, toppning eller annat som gör att barnet inte trivs i verksamheten. Behovet av en handlingsplan och tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera diskriminering, kränkningar och sexuella övergrepp är stort bland länets idrottsföreningar. Utbildningen Fem steg till en handlingsplan genomförs tillsammans med föreningarna under sammanlagt nio timmar fördelat på tre tillfällen.

Jag tror på en värld där barn får uppleva glädjen och gemenskapen inom idrotten – de hjälper dem att utvecklas och nå sin fulla potential som människor. Men de måste få känna sig trygga! Och då behövs en tydlig handlingsplan om det värsta inträffar – idrottsföreningen, med hela sin organisation och verksamma ledare behöver ha rutiner för hur man ska agera vid minsta tanke om att ett barn far illa. Det är hemskt att det behövs, men vi kan inte sticka huvudet i sanden.

Kontakta Outi

Outi Krekula, verksamhetsutvecklare och regional samordnare Rädda Barnen region nord.

outi.krekula@rb.se

Tillsammans för ett tryggare Västerbotten

Länsförsäkringar Västerbotten står för trygghet, närhet och engagemang i det lokala samhället. Vårt samhällsengagemang tar sin utgångspunkt i att vi som lokalt företag kan skapa värden för såväl samarbetspartners som för samhället i stort. Det ger oss möjlighet att bidra till ett tryggare Västerbotten, en bättre plats att leva, bo och arbeta på.

Vi söker fler som delar vår vision om ett tryggare Västerbotten. Företag, organisationer, frivilliga. Stora aktörer och små, i stan och på landbygden – tillsammans kan vi hjälpas åt!