Länsförsäkringar bidrar till omställningen med 27 miljarder i hållbara obligationer

Länsförsäkringar bidrar till omställningen i samhället via investeringar i gröna, sociala och tematiska (”hållbara”) obligationer. Investeringarna uppgick vid utgången av 2023 till cirka 27 miljarder kronor. Det motsvarar över 22 procent av det förvaltade kapitalet i de institutionella liv- och försäkringsportföljerna*. Investeringarnas koppling till FNs globala mål kartläggs också.

Bild1

Länsförsäkringar bidrar till den hållbara omställningen lokalt och globalt genom att bland annat investera i hållbara obligationer. Obligationerna är utgivna av cirka 25 internationella och regionala mellanstatliga organisationer samt svenska kommuner, regioner och hypotek. Medel från obligationerna öronmärks för exempelvis projekt inom förnybar energiproduktion, utbildningslokaler, elektrifiering av kollektivtrafik, vattenrening eller klimatanpassning.

– Vi har byggt upp betydande investeringar i hållbara obligationer och dessa utgör nu över en femtedel av det förvaltade kapitalet. Investeringarna ska både bidra till kundnytta och hållbart värdeskapande. Framöver kommer vi att fokusera mer på att mäta och kommunicera hållbarhetseffekterna av finansierade projekt så som reducerade CO2-utsläpp säger, Kristofer Dreiman, chef ansvarsfulla investeringar, Länsförsäkringar AB.

Utvecklingen av investeringar i hållbara obligationer för Länsförsäkringars institutionella liv- och försäkringsportföljer under åren 2015–2023.12 i miljoner kr (nominellt belopp). 

Inom förvaltningen är FNs globala mål 3, 7, 11, 13 och 15 prioriterade. Cirka hälften av de hållbara obligationsinvesteringarna bidrar till dessa prioriterade globala mål och resterande till något av de andra globala målen. Av de prioriterade globala målen har mest medel fördelats till FNs globala mål 7 ”förnyelsebar energi” följt av mål 13 ”bekämpa klimatförändringar” och mål 11 ”hållbara städer och samhällen”

De hållbara obligationsinvesteringarnas bidrag till FNs globala mål, uppdelat mellan prioriterade globala mål inom förvaltningen och övriga mål, för Länsförsäkringars institutionella liv- och försäkringsportföljer per 2023.12 i miljoner kr.

För mer information

  • Förteckning över de hållbara obligationsinnehaven i Länsförsäkringars institutionella liv- och försäkringsportföljer (länk)
  • Platsbesök vid några av de projekt som finansierats via hållbara obligationer (länk).
  • Länsförsäkringars övergripande arbete med ansvarsfulla investeringar (länk)

Länk till Länsförsäkringars pressrum

Länk till Länsförsäkringar på Twitter
 

För ytterligare information kontakta:
Kristofer Dreiman, chef ansvarsfulla investeringar Länsförsäkringar AB, mobil 072 - 142 8329
Presskontakt, telefon 08 – 588 41 850 eller press@lansforsakringar.se

*Investeringarna i hållbarhetsinriktade obligationer görs från de institutionella liv- och försäkringsportföljerna knutna till Länsförsäkringar Liv, Länsförsäkringar AB med dotterbolag och Agria samt i garantiförvaltningen för Fondliv.

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden