Fonder

Köp, sälj och håll koll på dina fonder

Börja fondspara

Det finns olika sätt att spara i fonder för dig som redan är kund hos oss. Du väljer hur mycket och hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta, resten sköter fondförvaltarna.

Bli kund och börja fondspara

Om du vill du bli kund hos oss och börja fondspara är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också skicka ett meddelande till oss så kontaktar vi dig.

Få lägre fondavgifter

Nu kan du få lägre avgift på de flesta av våra egna aktiefonder när du köper fonderna genom oss på Mina sidor, i appen eller på våra kontor.

Läs mer om våra sänkta fondavgifter
Informationen gäller för Länsförsäkringar Södermanland

Om fonder

Vad är en fond?

En fond är en samling av värdepapper exempelvis aktier eller obligationer som du äger tillsammans med andra som sparar i fonden. Fondförvaltarna bestämmer vilka värdepapper som ska finnas i fonden.

Vanligtvis placerar en fond i minst 20-30 olika värdepapper. Fonder är därför ett bra sätt att få riskspridning i din värdepappersportfölj.

Hur förvaltas våra fonder?

Våra fonder förvaltas av professionella förvaltare som noggrant följer marknadens utveckling. En förvaltare arbetar sedan med placeringarna i fonden med målet att den ska gå så bra som möjligt. Vi kvalitetssäkrar alltid våra förvaltare.

Så väljer vi våra fonder

Lista med fondutbud och kurser

Nyheter om marknadsläget

Våra ekonomer ger dig marknadsbedömningar för konjunktur, aktier, räntor, valutor, bolån och bostadsmarknad.

Läs om hur läget för aktie- och fondhandel ser ut just nu

Hållbarhetsprofilen

Flera av våra fonder har fyllt i Hållbarhetsprofilen där de beskriver vilka hållbarhetskriterier som ingår i förvaltningen av en fond. Profilen är ett komplement till fondfaktabladen. Leta efter hållbarhetssymbolen ovan i fondlistan för att se vilka fonder som har fyllt i Hållbarhetsprofilen.

Till fondlistan

Läs mer om Hållbarhetsprofilen


Fondguide

Vissa tycker sparande är krångligt, medan andra tycker det är intressant. Välj den sparform som passar dig.

Vill du placera pengarna själv?

Prenumerera & få förslag varje månad

Aktiva placeringsförslag passar dig som är intresserad och vill byta fonder ofta. Varje månad kan du få du en analys tillsammans med fondförslag.

Tycker du det är svårt med fonder?

Spara i en Bekväm fond

Bekväma fonder är enkelt. Välj hur länge du vill spara och vilken risknivå du vill ha så sköter vi resten.


Börja spara i fonder

Spar- och placeringsförslag

Det behöver inte vara svårt att välja fonder. En god idé kan vara att välja några olika fonder och sprida riskerna eller välja en fondandelsfond.

Om du är aktiv och intresserad och vill byta ofta kan de aktiva placeringsförslagen passa dig. I placeringsförslagen som innehåller både strukturerade placeringar och fonder behöver du inte vara lika aktiv och byta innehav så ofta.

Våra spar- och placeringsförslag

Hur kan jag spara hållbart?

Det finns flera saker du kan göra för att investera hållbart. Bland annat kan du hålla utkik efter den gröna symbolen - Hållbarhetsprofilen. 

Hur sparar jag hållbart?

Nybörjare på fonder?

Ordlista

Hitta rätt i fondlistan

Välj konto och typ av fonder

1. Välj typ av konto
När du väljer att placera pengar i fonder börjar du med att välja vilken typ av konto du vill att fonderna ska placeras i. Alla har olika syften, spartid, riskvarianter och bindningstid. 


2. Välj en eller flera fondtyper

När du valt vilken typ av konto du vill spara i väljer du vilken typ av fonder du vill ha. Vilken typ du väljer beror på vilket mål du har med sparandet, hur länge du tänkt spara och hur stor risk du är villig att ta.

Fondtyper

3. Välj fonder
Du hittar alla våra fonder i listan för Fondutbud och kurser. Där kan du exempelvis filtrera på typ av konto du valt, fondtyper eller vilka fonder som har Hållbarhetsprofil. 

Lista med fondutbud och kurser

4. Logga in
Om du vill spara i ett ISK kan du öppna kontot när du loggar in på Mina sidor. Vill du hellre spara i fondkonto, kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring, kontakta oss. 

Kontakta oss


Spara hållbart

Hållbart fondsparande

Miljö och etik är viktigt för oss och de flesta av våra förvaltare jobbar med ansvarsfulla investeringar. Läs om vad du kan göra för att bidra till en hållbar utveckling.

Global hållbar fond

Med fonden Länsförsäkringar Global Hållbar har du möjlighet att få bra avkastning samtidigt som du investerar i företag som satsar på hållbarhet.


Flytta fonder

Du kan enkelt flytta fonder som du har hos en annan bank eller fondkommissionär till oss och samla allt på ett ställe. Dina fonder flyttas utan några skattekonsekvenser och du behöver därför inte redovisa kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Vi tar ingen avgift för flytten.

Läs mer om hur du flyttar dina fonder till oss


Viktig information

Fondhändelser

Läs om nya fondhändelser

Skatteregler för fonder

Fonder schablonbeskattas och du får automatiskt en schablonintäkt i din deklaration under inkomst av kapital. Schablonintäkten är 0,4 procent av marknadsvärdet i fonden vid årets ingång och ska beskattas med 30 procent.

Exempel

Om du direktsparar i en fond med ett marknadsvärde på 100 000 kronor ska du ta upp 400 kronor som en schablonintäkt inom inkomst av kapital och därmed betala 120 kronor i skatt.

Våra rekommenderade fonder
Våra rekommenderade fonder markeras med "tummen upp" och består av fonder från ledande fondförvaltare både i Sverige och utomlands. Arbetet med fondutbudet följer en kvalificerad utvärderingsprocess där ambitionen är att erbjuda det bästa fondutbudet på marknaden. Alla rekommenderade fonder är öppna för direktsparande, IPS och fondförsäkring hos Länsförsäkringar om inget annat anges på respektive fondsida.

Riskinformation 

Våra bedömningar av aktie- och räntemarknaderna utgår från prognoser och är inga garantier. Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk. Fonder och aktier kan såväl öka som minska i värde. Det beror bland annat på börs-, ränte- och valutautvecklingen. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om riskerna vid fondsparande