Uträkning: Så mycket kostar fritidshuset

En ny beräkning av Länsförsäkringar visar att ett fritidshus kan kosta cirka 107 000 kronor per år, men det finns stora regionala skillnader och kan stugan hyras ut minskar de totala utgifterna. – Det är viktigt att ta in alla kostnader i huskalkylen och fundera över hur mycket fritidshuset kommer att användas per år för att sedan bedöma om priset för din stugdröm är värd pengarna, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som har räknat på kostnaderna för typiska fritidshus runt om i landet.

Stefan Westerberg ny

Sommartider stundar och för många innebär det ett ökat intresse av att förverkliga stugdrömmen på landet. Men att köpa och ha ett fritidshus kommer ofta med en hög prislapp.

Stor totalkostnad

Enligt den sammanställning som Länsförsäkringar gjort kostar det i genomsnitt runt 107 000 kronor per år att äga ett fritidshus som köpts under det senaste året.

Kostnaden kan ställas mot hur mycket man beräknar att använda fritidshuset. Utifrån ett antagande om att stugan används fyra veckor om året landar Stefan Westerbergs beräkning på en kostnad runt 27 000 kronor per utnyttjad vecka. Skulle stugan i stället användas 8 eller 12 veckor om året så landar kostnaden runt 13 000 kronor respektive 9 000 kronor per utnyttjad vecka.

– Gör en ordentlig kalkyl som omfattar alla utgifter för boendet innan ni gör slag i saken och köper fritidshuset. Det många inte tänker på är att det förutom räntekostnader tillkommer utgifter för fastighetsavgift, el, vatten, sophämtning och mer eller mindre planerade underhåll. Risken är annars att notan blir högre än vad ni initialt kalkylerade för. Viktigt är också att ta höjd för oförutsedda utgifter, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg, och fortsätter:

– Fundera en extra gång kring hur mycket tid ni kommer att spendera på landstället. Ligger stugan i närheten där ni bor är det exempelvis enklare att åka dit över en helg än om avståndet är stort. Det kan påverka hur ofta stugan nyttjas.

Hyra ut ger klirr i kassan och sänker kostnaden

En fråga att ställa sig är om ni kan tänka er att hyra ut fritidshuset, i syfte att få in extra pengar för att täcka en del av kostnaderna.

Enligt beräkningar kan man hyra ut en stuga för fyra personer för ungefär 8 000 kronor per vecka under juli månad och lite mindre än så under lågsäsong.

– Att hyra ut sitt boende under några veckor kan täcka en stor del av kostnaderna. Vinsten av uthyrningen upp till 40 000 kronor är skattefri. Om du hyr ut fritidshuset en månad så minskar kostnaderna med cirka en tredjedel givet att du använder stugan tre månader per år. Men glöm inte bort att hyra ut stugan kan komma med extra arbete och kostnader, säger Stefan Westerberg.

Regionala skillnader

I beräkningarna framkommer stora regionala skillnader. Mellan länen varierar kostnaderna mellan 76 000 kronor för stugan i Kronoberg och 132 000 kronor om året i Stockholms län, och mellan Sveriges 290 kommuner finns ännu större skillnader, där kostnaden för stugan är lägst i Överkalix (57 000 kronor per år) och högst i Nacka (289 000 kronor per år).

– Det är onekligen så att det går att hitta relativt billiga fritidshus som sannolikt är fullgoda boenden för många. Det är mer en fråga om vilken standard du vill ha och var fritidshuset ligger, som sedan måste matchas med familjens behov och hur lätt det går att ta sig till huset. I den mån bil behövs så kommer det med extra kostnader för drivmedel, säger Stefan Westerberg.

Kostnad för fritidshuset, rikssnitt

Köpeskilling fritidshus 1 996 760 kr
Räntekostnader, netto 45 985 kr
Fastighetsavgift 9 525 kr
Elkostnader 15 080 kr
Sophämtning 1 900 kr
Försäkring 3 408 kr
Internet 2 000 kr
V&A 4 791 kr
Reparation och underhåll 24 000 kr
Total årskostnad 106 689 kr
Kostnad per vecka om stugan används en månad per år 26 672 kr
Kostnad per vecka om stugan används två månader per år 13 336 kr
Kostnad per vecka om stugan används tre månader per år 8 891 kr
Intäkter per vecka för uthyrning i juli 8 048 kr

Om beräkningen:

  • Pris: Köpeskilling för ett 60 kvm stort fritidshus. Kvm-pris från Mäklarstatistik.
  • Bolån: Belåningsgrad 70 %.
  • Räntekostnader: 4 % ränta (bunden 5-årsränta). Ränta från Länsförsäkringar.
  • Fastighetsavgift: 0,75 % av taxeringsvärdet, som är 75 % av marknadsvärdet. Max 9 525 kr.
  • Elkostnader: 6 500 kWh i förbrukning per år med 2,32 kr/kWh inklusive skatt, moms och avgifter. Snittförbrukning från Mölndal Energi. Elpriser från SCB.
  • Sophämtning: Priser för avfallshantering. Schablonavgifter från Stockholm Vatten och Avfall.
  • Försäkring: Prisuppgifter från Länsförsäkringar.
  • Internet: Schablonuppgifter från Konsumentverket.
  • V&A: Kommunala uppgifter från Svenskt Vatten. 40 procent fasta avgifter och 60 procent rörliga avgifter, som utgår från 30 kubikmeter i förbrukning per år.
  • Reparation och underhåll: Schablon på 2 000 kr i månaden.
  • Uthyrning: Stughyra för en vecka (13 juli till 21 juli) för fyra personer. Det ska finnas tvättmaskin, diskmaskin, uteplats och möjlighet att grilla. Uppgifter från Stugknuten.

Tips och sådant du bör tänka på innan du slår till:

  • Gå igenom din boendeekonomi. Det är viktigt att du landar i rätt prisklass så att du klarar av de löpande utgifterna samt har extra utrymme för oväntade utgifter. Det är bra att säkerställa att du har marginaler.
  • Hyra ut. Ett sätt att finansiera sommarhusdrömmen är att hyra ut stugan kortare perioder. De första 40 000 kr är skattefria genom schablonavdrag. Därtill har du också rätt att dra av 20 procent av den totala hyresintäkten. Skatten är 30 procent av överskottet.
  • Resekostnader. Glöm inte att ta med resekostnaderna. Hur långt bort ligger stugan? Finns det allmänna kommunikationer eller är man beroende av bil?
  • Buffert. Se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter och sätt löpande av pengar för underhåll och reparationer.
  • Inredning och omkostnader: Kom ihåg att möbler, köksutrustning och verktyg för trädgården kostar en del. Det går kanske att komma billigare undan om du letar på loppis eller olika andrahandsmarknader.
  • Total belåning. Ju mer du lånar desto större är risken att inte klara av räntor, amorteringar och eventuella oväntade boendeutgifter, särskilt om du också har lån på din permanentbostad.
  • Undersök prisstatistik. Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.
  • Hur ska du använda fritidshuset. Innan du köper ett fritidshus är det viktigt att noga tänka igenom hur du planerar att använda det. Om du har planer på att vistas där under vintern är det klokt att välja ett hus som har bekvämligheter såsom en dusch inomhus och andra faciliteter som gör det möjligt att trivas även under kallare årstider.

Beräkningar per län finns i bilaga.

*Regionala kostnadsuppgifter för samtliga Sveriges 290 kommuner kan tas fram vid efterfrågan.

För ytterligare information kontakta

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44. Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Lena Bivner, pressansvarig, Länsförsäkringar. Tel. 08 – 588 40 000. lena.bivner@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden