Orangea kuvertet kommer snart i din brevlåda

Orange kuvertet är här – så får du koll på hela din pension

I dagarna dimper det orange kuvertet ner i din brevlåda. Det kommer från Pensionsmyndigheten och innehåller ett årsbesked för hur mycket du hittills tjänat ihop till din allmänna pension.

Orange kuvertet innehåller bara information om en del av din pension, den allmänna pensionen. Den utgör en stor del av din totala pension och består av inkomstpension och premiepension. Storleken på pensionen baseras på den lön du haft under ditt yrkesliv och hur många år du arbetat totalt. 

Så här gör du för att få bättre pension

När du öppnar kuvertet ser du hur mycket du  hittills har sparat ihop i din allmänna pension och en prognos över hur mycket du kommer att få per månad som pensionär, beroende på när du går i pension. Men tänk på att det totala beloppet består av två delar till: tjänstepension och eget pensionssparande. 

Din pension består av tre delar

 

  • Eget pensionssparande som du själv sparar till.
  • Tjänstepension/Avtalspension som din arbetsgivare sätter av pengar till.
  • Allmänna pensionen som staten betalar via skatten (orange kuvertet).

 

Du kan påverka det totalbelopp som du kommer att få när du går i pension genom att se över och ordna följande:

Koll på pensionen med minpension.se

Gå in på minpension.se och gör en prognos över hur mycket pension du kommer att få totalt genom att lägga ihop allmän pension, tjänstepension och eget pensionssparande. Tänk igenom hur du vill leva som pensionär och se över om din kommande pension räcker. 

Välj hur pengarna i din premiepension ska placeras

Du kan själv välja i vilka fonder som pengarna i din premiepension ska placeras. Det är bra om du ser över placeringarna någon gång per år efter som inbetalda pengar ska förvaltas länge. En procents högre genomsnittlig avkastning under många år får stor betydelse i slutänden. Alla fondbyten sker på pensionsmyndigheten.se, men du bestämmer själv var du vill att pengarna ska förvaltas.

Läs mer om premiepension och fondval

Ordna med tjänstepension från din arbetsgivare

Utöver allmän pension har de flesta avtalspension, även kallad tjänstepension. Det är pension som arbetsgivaren betalar för sina anställda och som fungerar på olika sätt beroende på var du arbetar. Tjänstepensionen innebär ofta flera tusenlappar per månad i pensionssparande, därför är det viktigt att se till att arbetsgivaren betalar in den.

Läs mer om tjänstepension

Eget pensionssparande som du själv sparar till

De allra flesta tjänar på att även spara extra till sin pension på egen hand. Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring är två förmånliga alternativ som är lämpliga för långsiktigt sparande.

Läs mer om eget pensionssparande

Förenkla ditt sparande genom att samla det hos oss

Flytta ditt pensionssparande till oss. Om du har ditt sparande på ett och samma ställe så får du bättre överblick. Och vi har nöjda kunder, för att vi tar väl hand er.

Vi hjälper dig att flytta ditt pensionssparande till oss

Se alla nyheter