Av: Melissa Dahlqvist

Ny teknik skapar nya möjligheter

I november arrangerades den stora lantbruksmaskinmässan Agritechnica för första gången på fyra år. Ny teknik skapar nya möjligheter men också andra utmaningar.

Anders Niléhn rapporterar från Agritechnica

Lyssna på Mitt Lantbruk avsnitt 71 – Ny teknik från Agritechnica

Anders Niléhn från Lantbruksnytt delar med sig av sina spaningar på Agritechnica, Fredrik Löfgren från Dyno Robotics berättar hur robotar kan stå till tjänst i lantbruket och försäkringsspecialisten Peter Birch-lensen ger tips och tricks kring försäkringsfrågan när man investerar i ny teknik.

Agritechnica hade i år 2 800 utställare och lockade 470 000 besökare från hela världen. Lantbruksjournalisten Anders Niléhn från Lantbruksnytt var en av alla tusentals svenskar som var nere och besökte mässan.

– Flera nyheter presenterades på mässan. Bland annat visade New Holland upp en ny tröska. Den är inte större till vikt och mått men har en väsentligt större kapacitet än tidigare modeller, tack vare ny teknik, säger han.

29 svenska utställare var på plats. Störst monter av de svenska utställarna hade Väderstad.

– Många gånger på den här typen av mässor så är det fokus på det stora och läsarna hör av sig till oss och ber oss att skriva om mindre. Väderstad hade ett bra exempel på det. Det var en ny kultivator, tre, fyra och fem meter. Den här har nya pinnar och flera alternativ på spetsar och ny ram. Det är intressant, säger Anders.

Väderstad visade upp flera nyheter


Anders er tydliga trender inom lantbruksmaskinbranschen. De stora tillverkarna köper upp teknikföretagen och det blir mer fokus på smart farming.

– Man ska få större skördar med mindre insatser. Gödsel och växtskydd ska hamna på rätt ställe, säger han.

Självgående traktorer är påväg in i lantbruket. Under Borgeby Fältdagar i somras visades Agxeed upp sin traktor.

– Ny teknik skapar nya utmaningar förr oss. En vanlig traktor är ju trafikförsäkringspliktig men de nya traktorerna som är helt autonoma kan vi inte lägga en trafikförsäkring eftersom det inte finns någon förare. Då är det lantbrukets ansvarsförsäkring som gäller om det händer något, säger Peter Birch-lensen som är försäkringsexpert på Länsförsäkringar.

Han uppmanar alla lantbrukare att ta ett snack med sitt försäkringsbolag så fort man gör stora investeringar i sin verksamhet för att se till att man är rätt försäkrad.

Fler och fler robotar kommer in i lantbruket. Fredrik Löfgren som varit med och grundat Dyno Robotics som varit med och utvecklat robotar som bland annat plockar saffran.

– Vi gör mycket förstudier. Kollar prototyper för hönsstallar som plockar ägg som hamnar på golvet istället för där de ska värpa. Roboten är inne i hönsstallarna och identifierar äggen. Det är allt ifrån så här klassisk industriautomation till lite mer moderna mobila robotar.

Vill du veta hur paneldeltagarna ser på framtiden för tekniken? Lyssna på avsnittet!

Se alla nyheter