Fonder

Köp, sälj och håll koll på dina fonder

Börja fondspara

Du som är kund hos oss

Det finns olika sätt att spara i fonder. Ett fondsparande placerar i en mix av värdepapper. Du väljer hur mycket och hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta, resten sköter fondförvaltarna.

Du som vill bli kund hos oss

Välkommen in på något av våra kontor så hjälper vi dig att komma igång med ett sparande och hitta de bästa möjligheterna för dig. Du kan också skicka ett meddelande så kontaktar vi dig.

Informationen gäller för Länsförsäkringar

Om fonder

Vad är fonder?

En fond är en samling av värdepapper exempelvis aktier eller obligationer som du äger tillsammans med alla som sparar i fonden. Vilka värdepapper som ska finnas i fonden bestämmer fondförvaltarna. Vanligtvis placerar en fond i minst 20-30 olika värdepapper. Därför är fonder ett bra sätt att få riskspridning i din värdepappersportfölj. När du väljer att månadsspara i en fond sprider du riskerna genom att du får del av marknadens upp- och nedgångar.

Våra fonder förvaltas av proffs

Du väljer själv hur mycket och hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta, resten sköter fondförvaltarna.Våra fonder förvaltas av professionella förvaltare som noggrant följer marknadens utveckling. En förvaltare arbetar sedan med placeringarna i fonden med målet att den ska gå så bra som möjligt. Vi kvalitetssäkrar alltid våra förvaltare.

Så väljer vi våra fonder

Lista med fondutbud och kurser

Nyheter om marknadsläget

Våra ekonomer ger dig marknadsbedömningar för konjunktur, aktier, räntor, valutor, bolån och bostadsmarknad.

Läs om hur läget för aktie- och fondhandel ser ut just nu

Hållbarhetsprofilen

Flera av våra fonder har fyllt i Hållbarhetsprofilen där de beskriver vilka hållbarhetskriterier som ingår i förvaltningen av en fond. Profilen är ett komplement till fondfaktabladen. Leta efter hållbarhetssymbolen ovan i fondlistan för att se vilka fonder som har fyllt i Hållbarhetsprofilen.

Till fondlistan

Läs mer om Hållbarhetsprofilen

Börja spara i fonder

Spar- och placeringsförslag

Det behöver inte vara svårt att välja fonder som passar just dig. Du behöver varken vara någon expert eller vara aktiv och hänga med för att lyckas. Men oavsett om du vill göra ett val du kan leva med i flera år eller om du vill byta ofta, är det en god idé att välja några olika fonder och sprida riskerna alternativt välja en fondandelsfond.

Våra spar- och placeringsförslag

Hur kan jag spara hållbart?

Det finns flera saker du kan göra för att investera hållbart. Bland annat kan du hålla utkik efter den gröna synbolen - Hållbarhetsprofilen. 

Hur sparar jag hållbart?

Nybörjare på fonder?

Ordlista

Hitta rätt i fondlistan

Välj konto och typ av fonder

1. Välj typ av konto
När du väljer att placera pengar i fonder så börjar du med att välja vilken typ av konto du vill att fonderna ska placeras i. Alla har lite olika syften, spartid, riskvarianter och bindningstid. 

2. Välj en eller flera fondtyper
När du valt vilken typ av konto du vill spara i är det dags att välja vilken typ av fonder du vill ha. Vilken typ du väljer beror vilket mål du har med sparandet, hur länge du tänkt spara och hur stor risk du är villig att ta.

Fondtyper

3. Välj fonder
Du hittar alla våra fonder i listan för Fondutbud och kurser. Där kan du till exempel filtrera på typ av konto du valt, fondtyper eller vilka fonder som har Hållbarhetsprofil. 

Lista med fondutbud och kurser

4. Logga in
Om du vill spara i ett ISK kan du öppna kontot när du loggar in på Mina sidor. Vill du hellre spara i fondkonto, kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring, kontakta oss. 

Kontakta oss

Spara hållbart

Hållbart fondsparande

Miljö och etik är viktigt för oss och de flesta av våra förvaltare jobbar med ansvarsfulla investeringar. Läs om vad du kan göra för att bidra till en hållbar utveckling.

Global hållbar fond

Med fonden Länsförsäkringar Global Hållbar har du möjlighet att få bra avkastning samtidigt som du investerar i företag som satsar på hållbarhet.

Flytta fonder

Flytta dina fonder till oss

Du kan enkelt flytta fonder som du har hos en annan bank eller fondkommissionär till oss och samla allt på ett ställe. Dina fonder flyttas utan några skattekonsekvenser och du behöver därför inte redovisa kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Vi tar ingen avgift för flytten.

Läs mer om hur du flyttar dina fonder till oss

Viktig information

Fondhändelser

Läs om nya fondhändelser

Skatteregler för fonder

Fonder schablonbeskattas och du får automatiskt en schablonintäkt i din deklaration under inkomst av kapital. Schablonintäkten är 0,4 procent av marknadsvärdet i fonden vid årets ingång och ska beskattas med 30 procent.

Exempel

Om du direktsparar i en fond med ett marknadsvärde på 100 000 kronor ska du ta upp 400 kronor som en schablonintäkt inom inkomst av kapital och därmed betala 120 kronor i skatt.

Våra rekommenderade fonder
Våra rekommenderade fonder markeras med "tummen upp" och består av fonder från ledande fondförvaltare både i Sverige och utomlands. Arbetet med fondutbudet följer en kvalificerad utvärderingsprocess där ambitionen är att erbjuda det bästa fondutbudet på marknaden. Alla rekommenderade fonder är öppna för direktsparande, IPS och fondförsäkring hos Länsförsäkringar om inget annat anges på respektive fondsida.

Riskinformation 

Våra bedömningar av aktie- och räntemarknaderna utgår från prognoser och är inga garantier. Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk. Fonder och aktier kan såväl öka som minska i värde. Det beror bland annat på börs-, ränte- och valutautvecklingen. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om riskerna vid fondsparande