Fonder

Köp, sälj och håll koll på dina fonder

Börja fondspara

Enkelt att fondspara

Det finns olika sätt att spara i fonder. Ett fondsparande placerar i en mix av värdepapper. Du väljer hur mycket och hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta, resten sköter fondförvaltarna.

Köp, sälj och bevaka

Du kan enkelt köpa, sälja och byta fonder via internetbanken eller vår mobilapp. Du väljer hur mycket och hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta.

 • Köp, sälj och byt fonder enkelt i mobilappen & internetbanken
 • Våra fonder förvaltas av etablerade externa förvaltare
 • Vad har du för sparkrav, riskvilja och intresse, vi guidar dig
Informationen gäller för Välj annat länsförsäkringsbolag

Om fonder

Placera i en mix av värdepapper

Med ett fondsparande placerar du i en mix av värdepapper. Du väljer hur mycket och hur länge du vill spara och vilken risk du är beredd att ta, resten sköter fondförvaltarna.

Ett fondsparande hos oss ger dig goda möjligheter till varierande placeringsinriktningar och därmed också utmärkta möjligheter till värdeökning.

Du väljer själv vilka fonder du vill spara i

Det finns ett stort utbud av fonder med olika inriktningar att välja på, allt ifrån korta räntefonder med låg risk till aktiefonder med hög risk. Fonder gör det enkelt för dig som även vill spara i utländska placeringar. Du bestämmer själv hur mycket och hur länge du vill spara.

Vårt utbud av fonder

Vårt fondutbud

Vi väljer vårt fondutbud med omsorg så att alla våra fonder håller högsta kvalitet.

Mer om fondutbudet 

Snabbfakta om fonder
Förvaltningsavgift 0,1 till 2,5 %
Månadsspara med fonder Ja
Hantera fonder enkelt via internetbanken & mobilappen Ja

Med fonder sprider du din risk

Vanligtvis placerar en fond i minst 20-30 olika värdepapper. Därför är fonder ett bra sätt att få riskspridning i din värdepappersportfölj.

Fonderna förvaltas av proffs

Våra fonder förvaltas av professionella förvaltare som noggrant följer marknadens utveckling.

Priser

Du betalar en årlig fondförvaltningsavgift i de fonder som vi erbjuder. Den baseras på det värde du har i fonden. Förvaltningsavgiften varierar mellan olika fonder och ligger i intervallet 0,1–3,0 procent.

Spar- och placeringsförslag 

Det behöver inte vara svårt att välja fonder som passar just dig. Du behöver varken vara någon expert eller vara aktiv och hänga med för att lyckas. Men oavsett om du vill göra ett val du kan leva med i flera år eller om du vill byta ofta, är det en god idé att välja några olika fonder och sprida riskerna alternativt välja en fondandelsfond.

Våra spar- och placeringsförslag

Tänk på att

Sparande i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl öka som minska i värde. Det beror bland annat på utvecklingen på världens börser, ränteutvecklingen och på förändringar i valutakurser. Den tidigare värdeutvecklingen och avkastningen ger inte någon säker vägledning i fråga om den framtida utvecklingen och avkastningen.

Våra bedömningar av aktie- och räntemarknaderna utgår från prognoser och är inga garantier. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om riskerna vid fondsparande

Olika sätt att spara i fonder

När du väljer att placera pengar i fonder så kan du även välja vilket typ av konto du vill att fonderna ska placeras i. Alla har lite olika syften, spartid, riskvarianter och bindningstid. Titta närmare på direktsparande fondkonto, ISK - investeringssparkonto, IPS - individuellt pension sparande, kapitalförsäkring eller en aktiedepå. Kontot blir som behållaren du förvarar dina fonder i.

Läs mer om våra olika sparkonton

Fondtyper

Hitta rätt bland fonderna – vi guidar dig

Det finns ett stort utbud av fonder med olika inriktningar att välja på, allt ifrån korta räntefonder med låg risk till aktiefonder med mycket hög risk. Här presenteras en översikt av Länsförsäkringars olika fondtyper och inriktningar.

Fondandelsfonder

Genom att spara i fondandelsfond sparar du enkelt i flera fonder samtidigt. Du slipper fundera över att välja olika fonder och att vara aktiv i ditt sparande. Det enda du behöver bestämma är risknivå – försiktig eller offensiv.

Mer om fondandelsfonder

Aktiefonder

En aktiefond investerar i minst 75 procent av fondförmögenheten i aktier eller aktierelaterade finansiella instrument. Aktiefonder passar dig som vill ha möjlighet till hög avkastning och är beredd att ta en högre risk, eller om du ska spara under en lång tid.

Räntefonder

I räntefonder placeras pengarna i räntebärande värdepapper av olika slag. Det finns såväl korta penningmarknadsfonder som långa obligationsfonder. Räntan på obligationer och andra räntebärande värdepapper avgör hur fondens värde utvecklas. Räntorna ändras hela tiden och det påverkar värdet, men svängningarna upp och ner är förhållandevis små.

Märk dock att värdet på räntefonder kan gå ner, särskilt om marknadsräntorna går upp. Räntefonder kan vara ett alternativ för dig som vill ta en liten risk eller vill spara på kort sikt.

Blandfonder

En blandfond är en fond som investerar i både aktier och räntebärande värdepapper. Fördelningen av aktie respektive räntepapper skiljer sig åt mellan blandfonderna och deras placeringar styrs av fondens strategival. För dig som vill ta en lägre risk eller som ska spara under en kortare tid.

Generationsfonder 

Generationsfonder är speciellt avsedda för pensionssparande. I takt med att pensionen närmar sig, för den generation som Respektive fond avser, omplaceras innehållet i fonden från en hög andel aktier till en större andel räntebärande papper.

Fondinriktningar

 • Branschfonder
  Aktiefonder som inriktar sig på aktier i olika företagsbranscher som till exempel teknologi eller fastigheter.
 • Regionala aktiefonder
  Placerar i ett visst land eller en viss region.
 • Globalfonder
  Aktiefonder som placerar över hela världen. Risken är lite lägre än i regionala aktiefonder.
 • Aktivt förvaltade fonder och indexfonder
  Aktivt förvaltade fonder har som mål att slå ett visst index över tid, med hjälp av analytiker och förvaltare som är specialiserade på till exempel en viss marknad eller bransch. En indexfond strävar istället efter att följa sitt index, i såväl upp- som nedgång. Förvaltningen kan skötas med relativt små resurser och därför är förvaltningsavgiften också lägre.

Flytta fonder

Flytta dina fonder till oss

Du kan enkelt flytta fonder som du har hos en annan bank eller fondkommissionär till oss och samla allt på ett ställe.

Dina fonder flyttas utan några skattekonsekvenser och du behöver därför inte redovisa kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Vi tar ingen avgift för flytten.

Gör så här

 1. Logga in på internetbanken.
 2. Gå till Bank, Fonder och Flytta in fonder.
 3. Ange din nuvarande bank eller fondkommissionär, din depå eller ditt fondkontonummer och den fond du vill flytta.
 4. När du godkänt flytten kommer flyttuppdraget att skickas till aktuell bank eller fondkommissionär.

Flytten av dina fonder tar en till fyra veckor.

Samla dina fonder hos oss så får du

 • Bra koll på hela din ekonomi
  även på fonder som du har hos andra banker och förvaltare
 • Köpa, byt och sälj fonder
  Enkelt via Internetbanken och i mobilappen
 • Hög kvalitet och bra valmöjligheter
  Ett fondutbud från ledande fondförvaltare
 • Ett fondutbud som utvärderas systematiskt
  Så du alltid ska få del av det bästa fondutbudet på marknaden information om fondernas historik och utveckling i fondlistan möjlighet att enkelt jämföra olika fonder årsbesked och halvårsbesked där alla fonder finns samlade.

Flyttavgifter

Följande leverantörer tar ut avgifter när du vill flytta dina fonder från dem. 

Leverantör Avgift
Acta    1 500 kronor per utländskt fondbolag.
Avanza  39 kronor per flyttad fond upp till maxgränsen 299 kronor.
Fondmarknaden   Grundavgift 300 kronor. Vid flytt av fler än fem fonder tar det ut 100 kronor för varje extra fond.
Nordnet 49 kronor per fond upp till en maxgräns.
SEB - externa  500 kronor per fondbolag för externa fonder som finns fondkonto.
SEB - interna  0 kronor. Om fonden finns på en depå hos SEB är avgiften upp till 1 000 kronor per fondbolag.
Avgiften kan ändras hos de olika leverantörerna. För att vara säker på vilken avgift just din leverantör tar ut bör du kontrollera dem.

Du kan få ersättning för fondflyttavgifter

När du flyttar dina fonder till oss kan din nuvarande leverantör ta ut en avgift för flytten, den kan variera mellan 0 och 1 500 kronor per fond. Vi ersätter dig för utläggen, fyll i blanketten och skicka till oss. 

Villkor & finstilt

Nyttig information om fonder

Här har vi samlat information för dig som vill fördjupa dig i fonder.

Har du frågor, kontakta oss gärna.

Fondhändelser

Läs om nya fondhändelser

Skatteregler för fonder

Fonder schablonbeskattas och du får automatiskt en schablonintäkt i din deklaration under inkomst av kapital. Schablonintäkten är 0,4 procent av marknadsvärdet i fonden vid årets ingång och ska beskattas med 30 procent.

Exempel

Om du direktsparar i en fond med ett marknadsvärde på 100 000 kronor ska du ta upp 400 kronor som en schablonintäkt inom inkomst av kapital och därmed betala 120 kronor i skatt.

Riskinformation 

Våra bedömningar av aktie- och räntemarknaderna utgår från prognoser och är inga garantier. Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk. Fonder och aktier kan såväl öka som minska i värde. Det beror bland annat på börs-, ränte- och valutautvecklingen. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om riskerna vid fondsparande