Spara och placera

Viktigt när du börjar spara

Hur stor risk är jag beredd att ta?

Olika sparformer har olika risker och möjligheter till avkastning. Med ett sparkonto så sparar du dina pengar på ett säkert sätt där de kan växa med en förbestämd ränta. Jämfört med aktier, fonder och andra värdepapper är det ett säkrare sätt att spara.

Om hur lång tid behöver jag pengarna?

Eftersom börsen kan gå både upp och ner är det bra att veta hur långsiktigt ditt sparande är. Ska du spara under en längre tid kan värdepapper med en högre risknivå vara en bra idé eftersom de har en möjlighet att växa mer under lång tid - men behöver du ha tillgång till dina pengar snart kan det vara bättre med en sparform med lägre risk. 

Hur aktiv vill jag vara?

Om du själv håller koll på börsen och vill vara aktiv i dina placeringar så kan aktier och börhandlade fonder vara ett alternativ för dig. För dig som inte är lika aktiv i ditt sparande så passar det bättre med exempelvis fonder eller ett sparkonto.

Våra konton

Oavsett hur du väljer att spara så är det första steget att öppna ett konto.

Om du exempelvis vill lägga undan en del av din lön varje månad så kan du placera den på ett sparkonto. Där finns dina pengar alltid tillgängliga och växer till sig med tiden.

Vill du spara i värdepapper finns det många alternativ. Du kan exempelvis öppna ett Investeringssparkonto där du bland annat kan köpa och sälja aktier och fonder.

Olika typer av värdepapper

Du kan spara med varierande risk, aktivitet och möjlighet till avkastning i olika typer av värdepapper.

Aktier

Spara med precision i aktier

Aktiehandel passar dig som är beredd att ta en viss risk för möjligheten till högre avkastning. Hos oss kan du handla med svenska aktier och aktierelaterade värdepapper.

Fonder

Välj risknivå och delaktighet

Vi har en rad olika alternativ för placerande i fonder. Du väljer längd, mängd och risknivå. Resten sköter våra fondförvaltare. Beroende på vilken risk du är beredd att ta, så skiljer sig placeringsalternativen åt.

Andra värdepapper

Premieobligationer,strukturerade placeringar & börshandlade fonder

Det finns flera andra alternativ för ditt sparande om du exempelvis vill investera i en specifik marknad eller spara säkert med chansen att göra en stor vinst.

Marknaden just nu

Spar- och placeringsförslag

Våra experter har ständig koll på marknaden och kan hjälpa dig med vägledning i dina placeringar. De analyserar konjunkturer och räntor och kan ge dig de svar du behöver för att göra ditt sparande så bra som möjligt. 

Privatekonomi

Förstå & planera din pension

Vi reder ut svåra begrepp och förklarar hur du smartast kan spara till din pension. 

Trygg som sambo

Allt fler lever som sambo idag, men det kan vara svårt att veta hur det fungerar. Vi vägleder dig i frågor inom ekonomi, juridik och villkor.

Privatekonomi för föräldrar

När du får barn så förändras din ekonomiska situation, vi hjälper dig med allt från barnförsäkring till sparande och tips om familjens ekonomi.

Få hjälp och råd kring ditt sparande

Det är enkelt!

Vi gör det enkelt för dig att spara på ett sätt som passar just dig.

Ska vi höras av?

Hör av dig till oss om du vill komma igång- eller förändra ditt sparande.

Våra experter och rådgivare hjälper dig