Av: Nina Marjavaara

Björkenäs Mathantverk går sin egen väg

Hon kommer från Lappland. Han från Västervik. Bara några månader efter att de hade träffats grundade de Björkenäs Mathantverk. Idag gör de Sveriges godaste eldost (det är sant) och bygger samtidigt ett eget mejeri med ett inkluderande kök – för social hållbarhet i Ormaryd.

”Vi har lyxen som är två. Många andra är helt själva och sliter.” Emelie Fällgren och Alexander Lowejko delar på ansvaret för Björkenäs Mathantverk. Mellan dem Alexanders dotter Ines.

Sommarregnet öser ner när vi ses, som det ska visa sig fortsätta göra en stor del av semestern 2023. Entreprenörerna Alexander Lowejko och Emelie Fällgren är, just nu, lika glada för det. Om än lite trötta efter en sommarlovsnatt i tält med barnen.

Häng med och träffa Björkenäs Mathantverk (Youtube, 2 min)

Paret träffades för första gången för fyra år sen – augusti 2019. När december kom hade de skapat företaget Björkenäs Mathantverk. Vad de har gjort sedan dess? Ost!

Men nu har de ännu större planer.

På gården Margaretelund i Ormaryd har de lagt grunden för ett helt nytt, eget mejeri.

Och inte bara det.

– Halva byggnaden ska vara typ restaurangkök. Där ska man kunna hyra in sig om man vill göra en produkt. Och så ska man kunna sälja den till exempel i vår butik. Eller på Rekoringen? Och vi kan hjälpa till med hur, säger Alexander.

Såser med hetta

Idén har vuxit fram under hans arbete med integration i Nässjö kommun, där Alexander har mött ”många invandrardamer” utan formell utbildning – men med mängder av kompetens.

– Vi har väldigt höga krav i Sverige på att man ska ha papper på vad man kan. Men många kvinnor jag har mött, kan väldigt mycket inom matlagning. Duktiga på många olika spännande smaker. Då ville jag se om man kunde starta företag för de här damerna, så att de kan sälja sin mat – jättegoda somaliska piroger eller spännande såser med lite hetta från Syrien, till exempel.

För hur gör man det är alls inte självklart. Emelie och Alexander bestämde sig för att lära sig själva först – för att sedan kunna hjälpa andra.  

– Vi hade lite gammal filmjölk hemma, som hade gått ut. Den hällde jag av i ett kaffefilter, och smaksatte med vitlök. Och den blev så god! Det här skulle man ju kunna sälja, tänkte vi.

Back – trots succé

Samtidigt hade Rekoringen tagit fart, pop up-marknaderna där lokala producenter säljer direkt till kunder, inte minst under pandemin. Paret ”började labba lite” hemma – gjorde egna förpackningar, etiketter, färskost.

Första försäljningen gick långt över förväntan.

– Så jädra bra! Vi var uppe hela natten innan. Hade köpt dricksglas för vi ville inte ha plast. Och gjort egna lock av bivax, så jädra nördigt. När vi räknade ihop totalen gick vi 560 kr minus, haha. Då fick vi lära oss att det gick att ta mer betalt, säger Alexander.

Verksamheten rullade på. Färskosten fick sällskap av pärlost, ett slags keso, och sedan stekosten. När Björkenäs Mathantverk blev medlemmar i Sveriges gårdsmejeristers fick de använda varumärket eldost.

Att ha all produktion i köket i huset i Ormaryd blev snart ohållbart.

– Som tur var fick vi låna in oss i en skola – på helgerna, säger Emelie.

Fredagskvällarna ägnades åt att städa ur all utrustning, ostformar och kastruller. Lördag morgon vid klockan sex åkte de och hämtade 200 liter mjölk hos en bonde.    

– Vi var väl hemma vid 23 på kvällen och då skulle vi vacuumpacka allting. Och så där höll vi på ett år. Slet som idioter, säger Alexander.

Samtidigt arbetade Emelie heltid på en förskola.

– Vi sov inte många timmar.

Björkenäs succéprodukt: eldosten.

Bäst i Sverige

Vid den tidpunkten hade de ingen aning om vart allt skulle ta vägen. Men stretade på för att skapa sin unicitet.

En eldost som inte gnisslar.

– Vi har aldrig gått någon kurs utan testar oss fram. Smakar tillsammans och försöker skriva upp hur vi gör. Är det inte det som är innovation? undrar Alexander och skrattar.

Resultatet är mjukt och krämigt – och prisat av publiken på Ostfestivalen i Stockholm två år i rad.

– Det var helt sjukt faktiskt, det är kaxigt. Sveriges godaste ost!

Efter skolköket hade de fått tag på en vagn, designad för små mejerister.

– Har du en bondgård med kor kan du ställa den där och göra yoghurt eller ost och sånt där i den. Den fick vi hyra ett år! Den var drömmen.

Från att ha 50 liters kastruller fick de en 400 liters gryta.

– Vi kunde göra dubbelt så mycket ost på hälften av tiden.

Kombucha, fermenterad ingefärsdricka, kimchi, salladsost… Björkenäs Mathantverk gör mer än eldost. Och den egna blåmögelosten blev toppen, menar Alexander, som älskar att prova sig fram.

Ingen stress

Någonstans då köpte de gården Margaretelund. När exakt? Det vet de inte.

– Det har hänt så mycket på kort tid, allt flyter ihop, säger Emelie och ler.

Bygglov, ritningar, sätta upp stängsel för fåren. Rensa bort allt skräp.

– Det tar den tid det tar, konstaterar hon lugnt, även om att göra-listan varit, och fortfarande är, lång.

De stressar inte. Rörmokaren ska komma senare samma dag. Planen är att gjuta nu i sommar och stommen står där och väntar. ”Den ska vi skruva ihop så fort vi gjutit”.

Tanken är att det ska stå hus här färdiga under hösten.

Två år i rad har deras eldost vunnit Publikens val på Ostfestivalen i Stockholm. ”Helt sjukt faktiskt, kaxigt. Sveriges godaste ost!”.

Till slut tog ändå hastigheten ut sin rätt i våras. Skulle de klara bygget måste de göra sig av med vagnen, när hyran för den växte. 

– Tanken kom att lägga ned, fast vi vill ju det här, säger Emelie.

Då kom ett ovanligt erbjudande. Från en konkurrent. ”Ni kan vara hos oss i mitt mejeri under tiden.” Vem hjälten var?

Anja Dalhög från Prästgårdens mejeri i Aneby.

– Det är vi jättetacksamma för. Hon är skitbra, säger Alexander.

Utmaningen

Klart är också att deras mest prisade vara kan användas till mycket. Du kan byta ut eldost i alla rätter du hade tänkt ha kyckling i, menar Alexander. Att förklara för kunderna att man kan använda eldost året om är också något de jobbar på. Därför har det innovativa paret gjort flera olika maträtter, som de serverat för att inspirera; En småländsk jambalaya (”vi vill ju hålla det lokalt”) med korvar från Sara (Visingsögrisen), sås från Byarums skafferi, ärtskott från Edelmans...

Och en bibimap med eldost marinerad i soya, vitlök, ingefära och sesamolja.

– Det är skitkul att stå med murikka på marknaderna med sånt här, säger Alexander.

För närvarande har de dock växlat om lite för att spara tid, från att stå på rekoringar till att sälja mer till butiker och restauranger. Mycket går till Gyllene Uttern. Björkenäs produkter kan också hittas på till exempel Bikupan på Tändsticksområdet i Jönköping och Vita Amandi i Nässjö.

Samtidigt fortsätter de att experimentera.

Och det, det är de bra på.

Årets matentreprenör - här är finalisterna 2023

  • Björkenäs Mathantverk
  • Visingsögrisen
  • Flättinge Gårdscafé

Vinnaren koras av en jury och vem det blir avslöjas 26 augusti under Landsbygdens sommarmöte på Hylletofta gård.

Läs mer här

 

Se alla nyheter