Bolån

Bostadslån anpassade för dig och dina behov.

Se din boendekostnad

Bostadstyp

Våra räntor för bottenlån

 • 3 mån 2,03 %
 • 1 år 2,04 %
 • 2 år 2,06 %
 • 3 år 2,05 %
 • 4 år 2,33 %
 • 5 år 2,45 %
 • 7 år 2,98 %
 • 10 år 3,40 %

Senast ändrad 2016-12-21

Informationen gäller för Länsförsäkringar

Kort om bolån

Bolån för alla typer av boende

Bolån passar när du ska renovera din nuvarande bostad, köpa nytt eller lägga om lån för både villa, bostadsrätt och fritidshus. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde när du ska köpa bostad eller vill flytta dina bolån till oss. Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens pris.

Ansök om bolån

Utöka ditt bolån

Välkommen att prata bolån med oss

Orange hus med blå himmel

Varje vardag klockan 09.00-16.30 står vår bolånegrupp redo att hjälpa dig med alla typer av ärenden som rör bolån.

När du ringer dem på 08-562 831 00 kommer du att få prata med en expert som i de allra flesta fall kan ge dig besked inom en timme och för det mesta redan direkt i telefon.

Jag vill bli kontaktad

Snabbfakta om bolån
Lånelöfte Ansök direkt och ta med på visningen
Kontantinsats  15 % av bostadens pris
Låna till ny bostad

Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. 75 % som bottenlån och 10 % som topplån

Låna mer på bostaden där du bor Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde
Ränta på bolån Du kan binda räntan från 3 månader upp till 10 år
Amortera på bolånet Rak amortering. Läs mer om amortering
Säkerhet för bolånet Vi tar pantbrev i din villa eller fritidshus och/eller pant i bostadsrätt.

Läs mer i prislistan

Snabbguide - Bolån

Vad behöver du låna till?
Köpa bostad
Utöka bolån

Funderar du på att renovera eller bygga till din bostad? Räkna  på hur mycket du kan låna och vad det kostar. Välj "Låna på befintlig bostad" på nästa sida.

Räkna på ditt lån

Flytta ditt bolån till oss

Funderar du på att flytta ditt bolån till oss?

Allt du behöver veta om bolåneräntor.
Våra bolåneräntor

Fyll i en ansökan, så kontaktar vi dig senare och hjälper dig hela vägen.

Ansök här

Mer om bolån

Bolåneräntor

Bolåneräntor, vilken ränta passar dig

Fast eller rörlig ränta? Här får du all information du kan behöva om bolåneräntor.

Låna på huset

Behöver du bygga om eller renovera - Utöka ditt bolån, renovera

Planerar du att renovera bostaden eller bygga ut? Passa på att utöka ditt bolån hos oss.

Handpenningslån

Med ett handpenningslån kan du enkelt betala handpenningen när du ska köpa nytt hus eller bostadsrätt och slipper använda ditt eget sparkapital.

Överbryggningslån

Ett överbryggningslån är till för dig som behöver betala din nya bostad innan du sålt din nuvarande. Brygglånet får du ha upp till sex månader.

Vanliga frågor och svar

 • Länsförsäkringars generella rekommendation är att lånebeloppet delas upp i flera lån.

 • Fördelen med att dela upp lånebeloppet är att det ger möjlighet att välja olika räntebindning på de olika lånen

  Genom att ha olika räntebindning sprider du dina risker på grund av att din ränta kommer att bestämmas vid olika tidpunkter

  Även om du vill ha samma räntebindning idag på hela lånebeloppet kan det vara bra att dela upp lånebeloppet på flera lån. Detta för att göra det möjligt att vid framtida villkorsförändringstillfällen kunna välja olika räntebindning.

 • Är inkomsten ungefär lika stor varje månad? Är utgifterna ungefär lika stora varje månad? Är det stora eller mer snäva marginaler i privatekonomin?
  • Hushåll som har stabila inkomster och utgifter med goda marginaler påverkas inte i så hög grad av en förändrad ränteutgift. Sådana hushåll, som alltså kan ta en något större risk vad gäller ränteförändringar, kan ha en större andel bolån med tremånaders ränta eftersom kort räntebindning historiskt har gett en lägre ränteutgift än längre räntebindningsperioder. Tremånadersränta skapar flexibilitet genom att en annan räntebindning kan väljas vid senare tidpunkt och lånet kan lösas utan att ränteskillnadsersättning måste betalas.

  • Hushåll som har mer varierande inkomster och utgifter eller med mindre marginaler påverkas i högre grad av förändrade ränteutgifter. Sådana hushåll kan räntebinda en del av lånebeloppet för att få mer förutsägbara ränteutgifter. Om ett lån med längre bindningstid än tre månader ska lösas i förtid  får hushållet betala en kostnad för detta. Denna kostnad kallas ränteskillnadsersättning.  
 • Den som känner oro för hushållsekonomin när räntan stiger kan ha en större del av sina bolån med längre räntebindning eftersom det gör hushållets ränteutgift mer förutsägbar. 

 • Den som avser byta boende närmaste året kan välja tremånaders räntebindning eftersom det annars kan utgå ränteskillnadsersättning som ska betalas om lån måste lösas i förtid när bostaden säljs.

Till frågor och svar

Villkor och viktig information

Viktig information om bolån

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig. 

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 procent av marknadsvärdet. Länsförsäkringar Bank AB är kreditgivare för bolån över 75 procent av marknadsvärdet. Länsförsäkringar Bank AB är kreditförmedlare för lånen.

Kredittid på ditt bolån

Kredittid är från det datum du tar ett bolån till det datum lånet ska vara återbetalt.

Skuldkvotstaket begränsar hur mycket du kan låna

För att minska risken med allt för höga bolån använder vi oss av ett skuldkvotstak som begränsar hur mycket du kan låna. Skuldkvoten räknas ut genom att dividera lånesumman med hushållets ekonomi. Skuldkvotstaket är fem gånger årsinkomsten.

Räkneexempel

Hushållets totala månadsinkomst är 50 000 kronor före skatt, det vill säga 600 000 kronor i årsinkomst. Skuldkvotstaket är 600 000 kronor gånger fem, eller totalt tre miljoner kronor.