Köpa begagnad bil – tipsen för en trygg affär

Det är ett och annat att hålla koll på inför köpet av en begagnad bil. Särskilt om du köper den av en privatperson. Här är några bra saker att ha i bakhuvudet. Lycka till!

Kille vid begagnad bil, foto.
Illustration av handskakning.
Illustration av handskakning.

Privat eller bilhandlare?

  • När du köper bil hos en bilfirma är du alltid skyddad av konsumentköplagen. Bland annat har du rätt att reklamera bilen inom tre år.
  • Om du köper bil av en privatperson har du ett sämre skydd. Därför är det extra viktigt att kontrollera bilen själv och skriva ett köpekontrakt.

7 steg till ett ”känns bra i magen-köp”

Att köpa begagnad bil är ofta lika delar glädje och ångest. Spännande att hitta en ny trotjänare och förstås gärna göra en bra deal. Men samtidigt den där lilla oron över att allt inte ska bli riktigt som man tänkt sig när allt är klappat och klart. Med den här guiden vill vi ge några tips längs vägen mot en trygg bilaffär.

  1. Gör din research

    Nummer ett är förstås att landa i vilken bilmodell och ungefärlig årsmodell du är ute efter. Sedan är det dags att ge dig ut på nätet för att orientera dig kring prisläget. Ett tips är att leta bredare än där du bor eftersom priserna kan variera över landet.

    Något gömt eller glömt i annonsen?

    Bilen ser fin ut på bilderna och priset är rätt. Bingo! Eller? När du hittat ett intressant objekt är det dags att slå på den kritiska delen av hjärnan och läsa annonsen en gång till. Verkar det som att säljaren har lindat in något problem eller brist, eller är det någon information som inte finns med i annonsen? Notera eventuella frågetecken och spara till samtalet med säljaren.

    Dyrservice på lut?

    Det kan också vara smart att kolla upp serviceintervallen på bilmodellen och jämföra med hur långt bilen har gått. Inte sällan passar man på att sälja bilen när det närmar sig en kostsam storservice. Det behöver inte betyda att det är ett dåligt köp, men kan vara ett argument för dig när ni diskuterar priset.

    Koll på ägaren och bilens historik?

    Med Transportstyrelsens smstjänst får du information om både bil och ägare, men också om bilen är avställd, stulen eller har en köpkredit. Du kan också beställa en fordonsrapport från exempelvis Carfax.se och kolla upp om bilen anmälts stulen hos NICB (National Insurance Crime Bureau).

  2. I bakhuvudet när du pratar med säljaren

    Då är det dags att höra av sig till säljaren. Om du fångat upp något under din bakgrundskoll som du undrar över kan du passa på att ta de frågorna redan över telefon.

    Var lite krånglig

    Ducka inte heller för att vara lite krånglig och ställa detaljerade frågor om bilen: Finns besiktningsprotokoll, servicebok och samtliga nycklar (nya fjärrkontrollsnycklar är dyra)? Hur är skicket på sommardäcken och ingår vinterdäck? Ta även upp frågan om bilen är betald eller finns lån på den. I så fall är det viktigt att krediten löses i samband med köpet. Be gärna om fler foton.

    Kom överens om hur affären ska göras upp

    Fråga också om vem som kommer att visa bilen. Helst ska ägaren vara på plats. I annat fall ska säljaren ha med en fullmakt från ägaren när ni träffas. Det är också bra om ni redan nu är överens om hur ska bilen betalas om det blir affär.

  3. Dags för provkörning

    Självklart ska du alltid provköra bilen du är intresserad av. Men redan innan du åker iväg finns det några saker du kan kontrollera.

    Innan du sätter dig vid ratten

    Be för det första om att få se legitimation på säljaren så att du är säker på att det är rätt person. Om säljaren inte är ägare ska det finnas en fullmakt att visa upp.

    Syna utsidan

    Kontrollera bilens utsida och leta efter bucklor, repor, stenskott eller trasiga detaljer. Kontrollera också däcken. Mönsterdjupet på sommardäck måste vara minst 1,6 mm och på vinterdäck ska mönsterdjupet vara minst 3 mm för personbil.

    Spetsa öronen

    Under provkörningen kan du lyssna efter ovanliga ljud från motorn, växellådan, fjädringen eller liknande. Notera om det är obalans i däcken och om bilen drar åt något håll när man bromsar.

    Gå loss på bilens funktioner

    I det här läget är det bra att vara klåfingrig. Testa bilens alla funktioner som lås, stolsvärme, elhissar, fläktens alla hastigheter samt kyla/värme, taklucka, farthållare och liknande. Inget av detta kontrolleras vid bilbesiktningen så det är upp till dig som köpare att kolla upp. Testa även vindrutetorkare och spolning fram och bak och annat du kommer på.

  4. Är alla papper i ordning?

    Om det fortfarande känns bra är det nu dags att kontrollera protokollet från den senaste besiktningen och se efter så att eventuella anmärkningar åtgärdats. Kontrollera även att fordonet servats enligt tillverkarens rekommendationer och att serviceboken är fullstämplad.

    Fritt från skatter och avgifter?

    Transportstyrelsen har flera e-tjänster där det går att kontrollera om fordonet har skulder för trängselskatt, fordonskatt, felparkeringsavgift eller infrastrukturavgift. Men det är bara säljaren som kan logga in. Föreslå att säljaren loggar in och att ni tillsammans kollar upp att allt ser okej ut.

  5. Köpekontrakt och betalning

    Läge att pruta?

    Ofta finns mån till förhandling av priset beroende på om bilen har skönhetsfel eller andra brister. En kommande service och dåliga däck kan vara argument för att få ner priset.

    Köpekontrakt

    När ni är överens ska ett köpekontrakt upprättas. Mallar på standardkontrakt hittar du enkelt på nätet, till exempel hos Konsumentverket.

    Säker betalning

    Hur betalningen ska gå till har ni kanske redan kommit överens om. Har ni samma bank fungerar det med en vanlig överföring eftersom pengarna överförs direkt. Annars är Swish ett alternativ eftersom man även där får en bekräftelse på att pengarna förts över. Swish fungerar i de flesta fall upp till 150.000 kronor. Betalningen kan även ske på köparens bankkontor, så att både du och säljaren får med sig ett kvitto.

  6. Skicka in ägarbytet

    Ägarbytet kan ske på tre sätt. Det enklaste är genom Transportstyrelsens app Mina Fordon eller via Transportstyrelsens hemsida. Det kan också ske genom att säljaren fyller i ägarbytet i registreringsbeviset och postar det till Transportstyrelsen. För bådas trygghet är det bästa att man postar det gemensamt. Detta steg sker oftast när säljaren ser att pengarna kommit in på kontot.

  7. Försäkra din nya bil

    Glöm inte att kontakta ditt försäkringsbolag och försäkra bilen innan du kör iväg. Är du kund hos Länsförsäkringar gör du det direkt på plats i Länsförsäkringars app eller på vår hemsida.

    Hoppas du får mycket och lång glädje av din nya begagnade bil!

Miljön då?

Visst är det lite av en djungel att reda ut om en bil är mer miljövänlig än en annan. På webbplatsen Hallå konsument kan du som ska köpa bil läsa om miljö och hållbarhet. 

Fler trafiksäkerhetstips

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran.

Dags att sälja bilen?

Sakerna att tänka på inför, under och efter bilförsäljningen.

Slipa säljskillsen här

Tjej tvättar bil, foto.

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.