Sparmål

Hjälper dig nå dina drömmar

Informationen gäller för Länsförsäkringar

Fortsätt drömma – börja spara

Spara till stora och små drömmar

Sparar du till en cykel, semesterresan, en båt eller ett nytt boende? Oftast är det lättare och roligare att spara till ett konkret mål. Tjänsten Sparmål vägleder dig till ett effektivare sparande och du får hjälp att nå din dröm.

Vi hjälper dig att uppnå dina sparmål

Utifrån ditt mål får du förslag på vilken typ av sparande som passar dig bäst och du får också en prognos på utvecklingen av ditt sparande. I prognosen kan du kontinuerligt följa sannolikheten för att du uppnår målet med ditt sparande.

 • Har du en stor dröm sparar du i ISK med fonder.
 • Om du har en liten dröm sparar du i Sparkonto.

Spara till stora drömmar

Förverkliga en stor dröm

Sparmål gör det lättare och roligare att fondspara i ett Investeringssparkonto. Du får generella fondförslag och en aktuell sparprognos som hjälper dig att nå dina drömmar.

Stora drömmar passar dig som

 • Vill spara långsiktigt
 • Behöver ett större belopp
 • Sparar till exempelvis ett nytt boende

Gör så här

Börja med att öppna vår app i din mobil eller surfplatta. Har du inte vår app ännu kan du ladda ner den kostnadsfritt från App Store, Google Play eller Windows Phone store. Sök efter "Länsförsäkringar" för att hitta appen.

 1. Skapa ett nytt Sparmål under Stora drömmar. När du valt ett Sparmål kan du justera det så att det passar dig i både målsumma och spartid. 
 2. Du får nu ett fondförslag. Utifrån tiden du valt på ditt Sparmål ger vi ett generellt förslag som kan passa ditt sparande. Gillar du inget av förslagen kan du själv välja vilka fonder du vill spara i.
 3. Gå vidare för att få din sparprognos. Här får du en bild av hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Det är ingen garanti, men är beräknat utifrån historiska data och ekonomiska modeller. Utifrån ditt Sparmål och ditt fondval föreslår verktyget ett rimligt månadssparande för att uppnå Sparmålet i tid. 
 4. Öppna ett Investeringssparkonto ISK där dina fonder placeras.
 5. Godkänn villkoren och signera med ditt BankID eller säkerhetsdosa.
 6. Godkänn Sparmålet. Nu har du skapat Sparmålet på ett ISK och behöver bara välja var du vill hämta dina sparpengar ifrån och bekräfta att du har läst fondfaktabladet. 

  Kom ihåg att ett fondköp kan ta 1-5 bankdagar att genomföra.

Sparmål med egna fonder

Om du vill välja dina fonder för sparandet själv gör du på samma sätt, fast istället för att se förslagets sparprognos väljer du att plocka ihop dina egna fonder. Då har du möjlighet att plocka ihop dina egna fonder och styra fördelningen mellan dem själv. När du fortsätter med dina egna fonder får du fortfarande tillgång till samma sparprognos och andra verktyg som tidigare.

Från ISK och Sparmål i huvudmenyn kan du följa ditt sparande och bli informerad om det är något du måste åtgärda. Om din sparprognos skulle se dålig ut kommer du att få en varning med tips på hur du kan förbättra din sparprognos.

Spara till små drömmar

Spara till en cykel eller till sommarsemestern

Om du sparar på kort sikt eller till ett mindre belopp, bör du spara på ett sparkonto. Du kan ha upp till fem sparkonton och ha ett Sparmål för varje konto.

Små drömmar passar dig som

 • Vill spara på kort sikt
 • Behöver ett mindre belopp
 • Sparar till exempelvis en cykel

Gör så här:

Börja med att öppna vår app i din mobil eller surfplatta. Har du inte vår app ännu kan du ladda ner den kostnadsfritt från App Store, Google Play eller Windows Phone store. Sök efter "Länsförsäkringar" för att hitta appen.

 1. Skapa ett nytt Sparmål under Små drömmar
 2. Välj det sparkonto du vill spara på. Här kan du justera målsumma och spartid utifrån dina egna önskemål. Du får också veta hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt Sparmål i tid och sätta upp en månadsöverföring.
 3. Gå vidare genom att klicka på Skapa Sparmål.
 4. Godkänn ditt Sparmål. Du kan nu följa ditt sparande från Sparmål i huvudmenyn.

Om din sparprognos skulle se dålig ut kommer du att få en varning med tips på hur du kan förbättra din sparprognos.

Frågor och svar om Sparmål

 • Just nu finns det bara i appen.

 • Vi har valt att börja med nya ISK, men planerar att utveckla sparmål även för befintliga ISK till kommande uppdatering av tjänsten.

 • Nej inte just nu

 • Utifrån tiden du väljer för ditt sparmål framgår vilken risk som är lämplig. Ju längre tid du vill spara för att nå målet, desto större andel av ditt sparande kan då placeras i fonder med högre risk, som aktiefonder.

 • Vi har valt det antalet då det brukar räcka till för de flesta sparare.

 • Ja, du kan ändra och sätta en egen risknivå.

 • Du kan spara mer varje månad, göra extra insättningar då och då, ändra tiden eller summan för ditt sparmål eller välja andra fonder.

 • För de små drömmarna ser du hur stor del av ditt mål du har lyckats spara till. För de stora drömmarna ser du dessutom sannolikheten för att du skall nå ditt mål på utsatt tid med det sparandet/de fonderna/de innehaven du har idag.

 • Sannolikheten att nå sitt sparmål påverkas av tiden du satt för målet, det belopp och värde du har på ditt ISK, vilka fonder/värdepapper du har och storleken på ditt löpande fondsparande månadsvis.

 • Sannolikhetsvärdet beskriver hur troligt det är att du når ditt sparmål på den tid du satt för ditt mål. Hög sannolikhet är just en sannolikhet och ingen garanti.

 • En sannolikhet på 70 procent eller mer bedömer vi på Länsförsäkringar som bra.

 • För de små drömmarna ser du hur stor del av ditt mål du har lyckats spara till. För de stora drömmarna ser du dessutom sannolikheten för att du skall nå ditt mål på utsatt tid med det sparandet/de fonderna/de innehaven du har idag.

Till frågor och svar