Många nya kanotister i Ludvika

Trots en något kylig start på sommaren har många nya medlemmar tillkommit i Ludvika Paddlarklubb. Nu är de uppe i 150 aktiva som deltagit i kanotkurser eller prova-på-kvällar på Väsman, med stöd från oss på Dalarnas.

Vi har deltagare i alla åldrar, den yngsta är sju år och den äldsta vi träffat i sommar över åttio, berättar Bengt Hjort, numera ordförande i klubben och sedan många år eldsjäl för att sprida glädjen med paddling. Stödet från Dalarnas Försäkringsbolag och andra sponsorer är oerhört betydelsefullt för oss. Vi vill kunna låna ut utrustning till dem som behöver och bra grejer kostar en hel del, betonar Bengt.

Vad händer i sommar?
- Vi satte igång förra året med ”Kanot för alla” två kvällar i veckan för att få upp intresset, berättar Bengt. I år kör vi kanotkurser öppna för alla och kanotskola dagtid för barn och ungdomar under 16 år, dessutom ”Kanot för alla” på måndagar mellan 18 och 20. Det är ”Kanot för alla” som lockat flest deltagare hittills, och det väldigt blandat, kvinnor och män i alla åldrar, från 7 till 80 år. Ett hundratal har hunnit prova på hittills. Även funktionshindrade har provat, för många är det ett bra sätt att komma ut i naturen, den gula kanoten är särskilt anpassade för dem.

När man tagit del av grundutbildning och blivit godkänd medlem får man ett nyckelkort till huset vid vattnet där utrustningen förvaras. Där får man låna kanoter, flytvästar och annat man behöver för att paddla.

- Sponsringen från företag som ni på Dalarnas är avgörande för att vi ska kunna köpa in utrustning, säger Bengt. Det gör att alla som inte har möjlighet att köpa egen utrustning ändå kan hålla på med den här härliga sporten.

Bengt, varför gillar just du att paddla?
- Jag blev biten redan i tioårsåldern, var nere vid sjön och tog simmärken när någon föreslog att vi skulle komma och paddla. Sedan dess har jag hållit på, det går aldrig över. I år har jag nog kört 60-70 pass hittills. Tänk dig en vacker sommarmorgon, eller en kväll med en spegelblank sjö, bara du och kanoten, det är oslagbart, beskriver Bengt lyriskt.

Har du någon favoritsträcka?
- Det finns många fina vatten, Väsman är förstås en favorit, man kan också paddla härifrån Ludvika genom Strömsholms kanal och ända ut i Mälaren.

Vad är det som driver föreningen framåt?
- Det får man nog säga är engagemanget hos ideella funktionärer, i år är vi uppe i över trettio personer som arbetar med detta på fritiden. Det är mycket arbete med utbildningarna naturligtvis, men också att ta hand om utrustningen, det är dyra saker som behöver skötas om för att hålla länge.

Vad gör ni kanotister på vintern?
- Ja, vi vill ju ändå vara ute på Väsman, skrattar Bengt. Så snart isen lägger sig plogar vi upp en bana på 7 km precis intill Ludvika centrum, vi kör även upp skidspår. Så där åker förutom vi själva många Ludvikabor både skridskor, skidor och promenerar.

Den som vill pröva är välkommen till en kväll med kanot för alla en måndagkväll, de fortsätter augusti månad ut.

Vill du veta mer eller är intresserad av att börja paddla? Läs gärna vidare på www.ludvikapaddelklubb.se

Se alla nyheter