För cykelfantasten Keith Söderberg är hjälm ett självklart val. "Det kan gå så otroligt snabbt, du behöver inte ens åka i en hög hastighet för att det ska gå illa", säger Keith Söderberg.

Hjälmen räddade Keiths liv

Det var under en sommardag i augusti 2015 som cykelfantasten Keith Söderberg satte sig på mountainbiken för ännu ett distanspass. Men denna gång skulle turen från Kristinehamn till Karlstad få ett dramatiskt slut och ett val som han gjorde innan han satte sig på sadeln blev livsavgörande. – Om jag inte hade haft hjälmen på mig hade jag inte suttit här idag, säger Keith Söderberg.

Värmlänningen Keith Söderberg beskriver sig själv som en inbiten motor- och cykelfantast. Han har i stort sett suttit på en sadel så länge han kan minnas och har blivit ett välkänt ansikte inom den värmlandska cykelvärlden.

– Cykling är enkelt, tillgängligt och erbjuder en enorm frihetskänsla, säger Keith Söderberg.

Den 22 augusti 2015 gav sig Keith ut för ännu ett par mil på två hjul, från Kristinehamn till Karlstad. Ett pass som började som alla andra, men som kunde ha blivit hans sista.

– På gamla E18 strax utanför Skattkärr blev jag påkörd bakifrån. Bilföraren hade fått solen rakt i ögonen och såg mig inte alls, berättar Keith som av smällen kastades flera meter.

Självklart val

En kraftig blödning i benet, omfattande sårskador och en kompressionsfraktur i en ryggkota. Det är några av skadorna som kunde konstateras när Keith efter en ambulansfärd i hög hastighet nådde Centralsjukhuset i Karlstad.

– Från själva händelsen minns jag inte så mycket, men jag måste ha landat precis på huvudet. Hjälmen var skadad och jag var blå i pannan där hjälmen hade suttit. Hade jag inte haft den på mig så hade jag troligen inte suttit här idag, säger Keith som idag mår relativt bra trots omständigheterna och är sedan en månad efter olyckan tillbaka på cykeln.

 – Jag är nöjd över mitt beslut att alltid bära hjälm när jag cyklar. För mig som är uppvuxen på en sadel är det självklart och jag ser ingen anledning till att inte ha det.

Passar och är godkänd

Keith betonar att det inte alltid är hjälmens prislapp som avgör hur säker den är, utan att det viktigaste är att den passar och är godkänd.

–  Jag håller en del mountainbikeklasser och det är ibland skrämmande att se hur många det är som har fel hjälmar på sig. Att den sitter rätt är oerhört viktigt.

Hjälmen ska vara CE-märkt och sitta rakt på huvudet så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Hjälmen ska täcka pannan, bakhuvudet och hjässan. Läs mer om hjälmar

Vad vill du säga till dem som låter hjälmen ligga kvar på hatthyllan?

– Ha hjälm! Det kan gå så otroligt snabbt, du behöver inte ens åka i en hög hastighet för att det ska gå illa. Det är absolut den absolut billigaste och enklaste livförsäkringen du kan ha. Den har räddat mig, säger Keith Söderberg.

Se alla nyheter