Illustration av en person som funderar på att öppna fondkonto.
Illustration av en person som funderar på att öppna fondkonto.

Fondkonto

Köp, sälj och håll koll på dina fonder. Om du redan är kund kan du enkelt öppna ett konto på Mina sidor.

  • Tydlig överblick
  • Köp och sälj direkt
  • Enkelt att spara i fonder

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Samla dina fonder på fondkontot

På vårt fondkonto samlar du dina fonder. Du kan enkelt köpa och sälja och hålla koll på dina fonder och få en bra överblick över dina fonder.

Fonder är ett bekvämt sätt att spara, du bestämmer själv placeringsinriktning, hur mycket och hur länge du vill spara. Och med vårt fondkonto har du koll på alla dina investeringar i fonder.

För att öppna ett fondkonto behöver du bli kund hos oss.Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett fondkonto direkt när du loggat in på Mina sidor.

Bli bankkund

Det är enkelt att komma igång

1. Öppna ett konto

Allt du behöver göra är att öppna ett fondkonto på Mina sidor.

2. Investera dina pengar

Därefter väljer du vilka fonder du vill investera i.  I vår fondkurslista kan du jämföra olika fonder och se hur de har presterat de senaste åren. 

Tjänsten är enkel att använda och du kan köpa och sälja fonder direkt på Mina sidor eller i appen, från vårt breda utbud av både egna fonder och fonder från andra ledande förvaltare.

Med månadssparande sprider du risken

Du kan välja mellan att göra engångsinsättningar i en fond eller att spara regelbundet. Ett bra sätt att minska riskerna i fondsparande är att månadsspara. På så sätt sprider du riskerna vid börsens upp- och nedgångar. Du kan spara små eller stora belopp.

Läs mer om månadssparande

Varför är det bra att investera pengarna på ditt fondkonto?

En fördel med att investera pengar är att de har möjligheten att växa, genom avkastning. Pengar som inte är investerade kan inte växa, eftersom du inte får någon avkastning på dem. 

Skatteregler för fonder

Har du sålt fondandelar beskattas du för vinsten i deklarationen året efter. Kapitalinkomster skattas med 30 procent och underskott ger en skattereduktion på 30 procent (för max 100 000 kronor). Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida. Där kan du också läsa om kvittning och kvotering av vinster och förluster.

Fondinnehav på fondkonto (och depå, men ej försäkring, IPS och ISK) schablonbeskattas även och du får en schablonintäkt förtryckt i din deklaration under inkomst av kapital. Schablonintäkten är 0,4 procent av marknadsvärdet i fonden vid årets ingång och ska beskattas med 30 procent. Andra intäkter i inkomstslaget kapital i deklarationen summeras med schablonintäkten för fonder. Juridiska personer ska själva ta upp schablonintäkten i inkomstslaget näringsverksamhet. 

Om du äger andelar i en fond med ett marknadsvärde på 100 000 kronor ska du ta upp 400 kronor som en schablonintäkt inom inkomst av kapital, och därmed betala 120 kronor i skatt.

Vinst vid försäljning av fondandelar beskattas i deklarationen året efter. Det gäller också byte från en fond till en annan, om du säljer en fond och köper en annan.

Årsbeskedet från oss ger en sammanställning över årets transaktioner, aktuellt innehav, värdeförändring och kostnader för respektive fond. I årsbeskedet finns även de kontrolluppgifter som vi har lämnat till Skatteverket för privatpersoner och som kommer att finnas förtryckta i deklarationen.

Villkor för fondsparande

Ladda gärna ner och läs igenom villkoren.