Trygg som sambo

Allt fler lever tillsammans som sambo. Idag är närmare 40 procent av alla par som bor ihop sambor och de som är ungdomar idag kommer med stor sannolikhet leva som sambo någon gång under sitt liv.

Det är däremot fortfarande många som inte känner till vilka effekter samlevnadsformen har på privatekonomin. Speciellt om något oväntat som en separation eller ett dödsfall inträffar. Genom att upprätta juridiska dokument som samboavtal och testamente eller teckna en livförsäkring går det att undvika många av de vanligaste fallgroparna.

Här har vi samlat en överblick över viktiga ämnen och frågor för dig som är sambo. Har du specifika frågor bör du i första hand vända dig till en jurist eller annan sakkunnig.

När räknas man som sambo?

Ett samboförhållande uppstår inte vid en viss given tidpunkt. Här hjälper vi dig att tolka begreppet sambo.

När man räknas som sambo

 

Hushållsekonomin

Sambor äger sin egen egendom och svarar för sina egna skulder under samboförhållandet. Här vägleder vi dig genom vanliga frågor kring hushållets ekonomi.

Så kan hushållsekonomin utformas

Sambo och förälder

Om man som sambo får barn, är mamman enskild vårdnadshavare vid födseln. Här kan du läsa mer om hur man delar vårdnaden.

Föräldraskap som sambo

Försäkringar

När du lever som sambo finns det viktiga saker att tänka på kring era försäkringar. Vi reder ut vad som ingår i vanliga försäkringar för par och familj.

Att tänka på gällande försäkringar

Sambors egendom

Här reder vi ut begreppet samboegendom och vad man som sambo bör veta om bohag.

Om sambors egendom

Sambolagen och testamente

Om du vill att din sambo ska ärva dig, är det viktigt att skriva ett testamente. Annars är det sambolagen som reglerar arvet.

Om sambolagen och testamente